22.05.2022-11:00 (Son Güncelleme:22.05.2022-11:00)

Çanakkale Boğazı’ndan sonra şimdide İzmir Körfezi’nde görüldü: Vatandaşlar pusula denizanasının zehirli olmasından endişeleniyor

Pusula denizanası olarak bilinen ve ilk olarak Çanakkale Boğazı’nda görünen deniz canlısı, İzmit Körfezi’ni de bastı. Yetkililer uyardı zehirli olabilir.

İlk olarak Çanakkale Boğazı’nda görülen pusula denizanası, şimdi de İzmit Körfezi’nde ortaya çıktı. Kıyıya vurmaya başlayan denizanaları, vatandaşları tedirgin etti. Zehirli olduğu ileri sürülen denizanası türünün, geçtiğimiz yıl müsilaj sebebiyle can çekişen İzmit Körfezi'nde görünmesi tedirginliğe sebep olurken, yetkililer uyardı.

Doğanın kirletilmesi sonucunda ortaya çıktı

Zehirli olduğu iddia edilen ve bölge halkında tedirginliğe neden olan pusula denizanasının, çevre kirliliği sonucunda olduğunu düşünen vatandaşlardan Necati Altuntoprak, "9 yıl gırgırlarda makinistlik yaptım. Denizanası her zaman vardır ama bu dönemde yoğunlaşmasının sebepleri var. Gırgırlarda 'bojinik' denilen bölüm var. Bu bölüm, balığın yukarıya alındığı yerdir. Orada balık pompası basılır. O balık pompası suyu devir daim yapar, denizanaları parçalanır. Kimisi ölür, kimisi de tek hücreli olduğu için tekrar canlanır ve çoğalmasına neden olur. Kıyılarda da kumsal olmadığı için deniz kendisini yenileyemiyor. Ölü denizanaları da öbek öbek, toplu bir biçimde denizlerde görülüyor. Yani, bu yine insan eliyle doğanın kirletilmesinden başka hiçbir şey değil. Aslında bunun da çözümü var. Balık pompası yerine sarsak elek kullanılması. Balığı yukarıya yine pompayla basıyorsun ama balıkla diğer maddeler elekle birlikte ayrıştırılıyor. Dolayısıyla gırgırlarda bunlar kullanılırsa hem ölü denizanası hem de canlı denizanası bu kadar çok olmaz" şeklinde konuştu.


Marmara Denizi’ndeki canlılar buraya geliyor

Gemilerin Marmara Denizi’nden aldığı balast sularını burada boşalttıklarını belirten Atuntoprak, "Gemilerde balast suları var. Körfez'in zaten her tarafı liman oldu. Mesela Kızıldeniz'de geminin dengesini alması için balast suyu alınıyor. Marmara da aslında bir göl, deniz falan değil. Balast suları buraya boşaltılıyor. Dolayısıyla balon balığı da dahil her türlü canlı buralara gelebilir. Hatta gelebilir değil, geliyor zaten. Yani bunun da sorumlusu yine insan" dedi.

İlk kez görüyorum

Uzun yıllardır bu bölgede yaşadığını ifade eden ve ilk defa böyle bir deniz canlısıyla karşılaştığını söyleyen Tamer Orhan ise "Bu zamana kadar yoktu, son 1 aydır var. Müsilajdan sonra çıktı bunlar. Balık da çıkmıyor. Bu denizanasını bana eşim gösterdi. Büyük bir canlıydı, 'Bu ne?' diye sordu. Ben de denizanası olduğunu söyledim. Sayıları arttı. İlk önce birkaç tane görmüştük, şimdi çok var. Denizi kirletmemek lazım. Ne geliyorsa pislikten geliyor" şeklinde konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr