24.02.2021-17:26 (Son Güncelleme:24.02.2021-17:26)

Çanakkale Boğazı'nda ‘Yılan Kurdu Balığı’ Görüldü

Çanakkale'de gırgır teknesi ile avlanmak üzere yola çıkan balıkçılar, literatüre 2020'de Portekiz'den giren "yılan kurdu balığı" buldu.

Çanakkale’nin Güzelyalı köyünden istavrit avı yapmak üzere denize açılan balıkçıların ağına, hemen hemen 50 metre derinlikte tuhaf bir balık türüne rastlandı.

Balıkçıların kayda aldığı görüntüler üzerinde inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tunçer, Latince ismi "Ophichthus Rufus" olan deniz hayvanının "yılan kurdu balığı" olduğunu tespit etti.

Prof. Dr. Tunçer, Çanakkale Boğazı'nın biyolojik bir koridor olduğunu dile getirdi.

Yılan kurdu balığının ülkemizde ilk defa görüldüğü bilgisini aktaran Tunçer, şu ifadeleri kullandı:

''BİLİMSEL ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ BİR DURUM''

"Balığın Çanakkale Boğazı'nda görülmüş olması bizi çok sevindirdi. Çünkü Kızıldeniz göçmeni olan bu balığın daha önceki literatürlerde Ege ve Akdeniz'de görüldüğü rapor edilmektedir. Ancak bu balığa ait görüntülere ulaşamadık. Son görüntülerdeki bu balığın literatürlerde yılan kurdu balığı olarak geçtiği bilinmektedir. 2020'de Portekiz kıyılarında 3 adet yakalanmış. Literatürden elde ettiğimiz balık örneklerinin sonuçlarına göre bu balığın 595 milimetre boyunda olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Portekiz'den geçen yıl literatüre giren bu balık Türkiye'de ilk kez Çanakkale Boğazı'nda görüntülenmiştir. Bilimsel anlamda da çok önemli bir durumdur."


Prof. Dr. Tunçer, bu tespit sayesinde, Çanakkale Boğazı'nın göçmen ile iklim farklılığından etkilenen bir takım balıkların göç yolunda olduğunun bir defa daha kanıtlandığının altını çizdi.

İklim farklılığının yalnızca balık faunasında değil, denizlerde yaşamını sürdüren canlılar üzerinde de hakim olduğunu ifade eden Tunçer, "Kızıldeniz'den denizlerimize giren, Doğu Akdeniz'den, önce Akdeniz'e, oradan Ege'ye, oradan da Marmara'ya göç eden balıklardan biri olmuştur. Türkiye denizlerinde ilk defa bu kadar net görüntülerini alabildiğimiz balıklar arasındadır." diye konuştu.

Teknenin kaptanı Erhan Çifçi de Güzelyalı'da tuttukları balığı, kayda aldıktan sonra doğal hayatını sürdürmesi için denize geri bıraktıkları belirtti.

''BÖYLE BİR ŞEY GÖZÜKMEDİ DAHA''

Çifçi, "Marmara'da falan böyle bir şey gözükmedi daha. Herhalde denizlerde yeni bir çoğalma durumu var. Daha önce de dikenli yılan balığı yakalamıştık. O balık 2,5 metre boyundaydı. Böyle bir balığı biz de ilk kez gördük ve çok şaşırdık." dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr