İstanbul Küçükçekmece'de yaşayan 55 yaşındaki Ali Yaslıçimen, 1991 yılında kibrit çöplerinden meydana getirilmiş bir ev maketi gördü. Yaslıçimen gördüğü bu ev üzerine 7 bin 500 adet kibrit çöpü kullanarak karton üzerinde bir cami maketi inşa etti. Bununla da kalmayan Yaslıçimen, 1995 yılında o dönem yaşadığı sokaktaki Yenibosna Aksa Camii'nin inşaatını görünce, o da kibrit çöplerinden caminin maketini oluşturdu.
Yaslıçimen, bir buçuk yılda bitirdiği makette, 15 bin kibrit çöpü ve cami duvarı, minaresi ile bahçesi için ise yaklaşık 10 bin ufak parçaların oluşturduğu hasır kullandı.
15 bin adet kibrit çöpü var
Ali Yaslıçimen, "1991 yılında kibrit çöpüyle yapılmış bir ev gördüm. Kibrit çöpüyle yapılmış ev varsa ben de cami yapayım dedim. İlk başladığımda 7 bin 500'e yakın kibrit çöpüyle karton üzerine yaptım. Karton üzerine yapıldığı için bu 2010 yılına kadar durdu, deforme oldu, bunu atmak zorunda kaldım. Şimdiki cami ise 1995 yılında başladım. Bir buçuk yıl uğraştıktan sonra tamamladım. 15 bin adet kibrit çöpü var bunda. 10 bine yakın da bahçesinde, duvarlarında ve minarede tek parçalar halinde hasır var. Tabi camimiz ezan da okuyabiliyor. Ben el emeğini çok seven bir insanım. El işiyle çok uğraşırım" ifadelerini kullandı.
27 senedir kendi çabalarımla koruyorum
Yaslıçimen, caminin inşaat gün gün izleyip, maketi oluşturduğunu ifade ederek, "Yenibosna Aksa Camii'nden esinlenerek yapıldı bu cami. O zamanlar Aksa Camii'nin sokağında oturuyordum. Caminin yapılışını görmüştüm, biliyordum. Ona bakarak ve esinlenerek yaptım. 1995 yılında başlamıştım, bir buçuk yıl uğraştım, aşağı yukarı 27 sene oldu, kendi çabalarımla koruyorum. Bir, iki yıl Eyüp Sultan Camii'nin karşısında sergiledim bunu. Orada sergiler düzenlenmişti, sergilere götürdüm. İş yerlerimde camekan alanda sergiledim. Şimdi ise iş yerimde cam yaptım, o şekilde muhafaza etmeye çalışıyorum. Gözüm gibi bakıyorum ona." açıklamalarını yaptı.