06.10.2024-11:11 (Son Güncelleme:06.10.2024-11:11)

Cami İmamından El Yapımı Tespihler: İslam Sanatının Estetiği

Fatih'teki bir cami imamı, doğanın nadir malzemelerinden el yapımı tespihler üreterek sanatı ve dini bir araya getiriyor.

Cami İmamının Tespih Sanatı

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Sitte-i Hatun Camisi'nde imamlık yapan Metin Eren, görev saatlerinden arta kalan zamanını, caminin yanında bulunan atölyesinde damla kehribar, kuka, narçıl gibi doğal ve nadir malzemelerden el yapımı tespihler üreterek değerlendiriyor.

5 Yıllık Bir Yolculuk

Kendisi 49 yaşında ve üç çocuk babası olan Eren, yaklaşık beş yıldır Silivrikapı Mahallesi'ndeki camide imamlık yapıyor. Görevinden arta kalan zamanlarını değerlendirmek üzere hobi olarak sanata yöneldi. İnternette tespih yapımı ile ilgili araştırmalar yaparak bu sanata başlamak için ilk adımı attı.

Tespih Yapımında Ustalık

Eren, 10 metrekarelik atölyesinde, ahşap ve diğer doğal malzemeleri işleyerek özgün tespihler oluşturuyor. Aynı zamanda caminin bakım ve onarım işlerini de yürütüyor. Ürettiği koleksiyonluk tespihler, meraklılarının ilgisini büyük ölçüde çekiyor.

Sabrın Sanatı

Metin Eren, tespih yapmanın özünde sabır olduğunu belirtiyor. "İğneyle kuyu kazar gibi bir iş. Her taneleri delmek için 20-30 kez matkap kullanmak zorunda kalıyoruz, bu da büyük bir özveri istiyor." ifadeleriyle sürecin zorluklarını anlatıyor.

Doğal Malzemeler ve Duygu

Eren, tespih yapımında kullanılan malzemelerin üç ana grupta toplandığını belirtiyor: sentetik, doğal ve fosil malzemeler. Damla kehribar gibi zorlu malzemelerden tespih oluşturmanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini vurguluyor. Her biri bir sanat eserine dönüştürdüğü malzemelerin, Allah’ı anmak için bir araç olduğunu belirtiyor.

İmamlık ve Sanat

Eren, bu süreçte en büyük tutkusunun imamlık olduğunu ifade ederek, “İmamlık benim için çok kutsal bir meslek.” diyor. Ayrıca, el sanatları ile ilgilenen gençlere de dini bilgiler ile bu sanatı öğretmek istediğini ekliyor.

Kültürel Destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen bu alanın önemi de Eren'in ilgi alanlarından biri. Haliyle, bu sanat dalına yönelik bir belgelendirme sürecine de katılmış. Bu çerçevede sanatı ve ustalığı ile ilgili takdir de görmüş.

Fatih'teki Sitte-i Hatun Camisi İmamı Metin Eren, görevinden arta kalan zamanda caminin yanındaki atölyesinde damla kehribar, kuka, narçıl ve katalin gibi doğal ve nadir bulunan malzemelerden tespih yaparak, meraklılarının beğenisine sunuyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr