Çalışma saatlerinde planlar hazırlandı: 4 formül Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak
Milyonlarca çalışanın çalışma saatlerinde değişiklik yapma hazırlıkları yapan hükümet, esnek çalışma modeli adı altında 4 ayrı formül üzerinde çalışıyor. Hazırlanan çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önüne getirileceği ve Kabine Toplantısı’nda sunumunun yapılacağı bildirildi.
Çalışma saatleri konusunda gözler Kabine Toplantısı’na çevrildi. Esnek çalışma ve mesai saatleri ile ilgili düzenlemeler, hükümetin uzun süredir gündeminde yer alıyor. Bu konuda önemli bir adım, hafta sonu Ahlat’ta yapılacak Kabine toplantısında atılacak. Toplantıda, çalışma hayatındaki değişikliklerin yanı sıra kısa çalışma ödeneği gibi konular da ele alınacak.
Dört ayrı formül var
Haberler’in yer verdiği habere göre; İş Kanunu’nda yapılacak değişiklikler için dört ayrı formül üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Bu formüller; "Uzaktan Çalışma Modeli," "Kısmi Çalışma Modeli," "Değişken Zamanlı Çalışma Modeli" ve "Akademik Eğitim Amaçlı Çalışma Modeli" başlıklarını kapsıyor. Esnek çalışma modelinin, çağın mesleklerine uyarlanması öngörülüyor ve her meslek grubunu kapsamayacağı belirtiliyor. Özellikle dijital alanlarda ve bazı mühendislik dallarında gençlerin daha fazla yer alması bekleniyor.
4 günlük çalışma süresi ihtimali zor
Yeni düzenlemeler kapsamında, mevcut 5 günlük çalışma haftasının 4 güne indirilmesinin şimdilik uzak bir ihtimal olduğu ifade ediliyor. Ancak çalışma saatlerinin kısalması ve esnek çalışma modellerinin uygulanması mümkün görünüyor. Bu değişikliklerin, özellikle gençleri çalışma hayatına kazandırmak ve yurt dışına gitme planlarını engellemek amacı taşıdığı vurgulanıyor. Yapay zeka gibi modern alanlarda başarılı gençlerin Türkiye’de istihdam edilmesi hedefleniyor.
Kabine Toplantısı’ndaki gündemler neler?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kabine üyeleri, Malazgirt Zaferi’nin 953. yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Malazgirt’e gidecek. Etkinliklerin ardından, kabine toplantısı Ahlat’ta gerçekleştirilecek. Toplantıda, Ekim ayında Meclis gündemine gelecek olan İş Kanunu, Rekabet Kanunu, 10. Yargı Paketi ve Vergi Reformu gibi önemli yasal düzenlemeler değerlendirilecek. Bu düzenlemeler, çalışma hayatını ve ekonomik reformları kapsamlı şekilde etkileyecek.