22.04.2022-21:30 (Son Güncelleme:22.04.2022-21:33)

Çalışanlara 48-49-50 yaşında emeklilik müjdesi geldi! 6 yıl erken emekli olma imkanı

Emekli olmak isteyen vatandaşlar erken emekliliğin formüllerini araştırma içerisine girdi. SGK'dan yapılan açıklamada ki koşullara göre; bazı durumlarda emekli olma yaşını 6 sene geriye götürmek mümkün gözüküyor. Borçlanma denilen bu durumda 1 gün bile yetiyor. Bazı durumlarda; 1 gün borçlanma ile 1 yıl erken emekli olunabiliyor. İşte; Erken emekli olabilme şartları..

48-49-50 yaşlarında emekli olmak isteyen vatandaşlar, erken emeklilik şartlarını araştırmaya başladı. Erken emekli olmak için 2 şart dikkat çekti. Emeklilik yaşını 6 sene öne çekme ve emekli olmak mümkün hale geldi. Bu koşullar erkek ve kadında değişiklik  göstermekte. SGK'nın açıklamasına göre 6 sene öne çekilebilen emeklilik koşulları 48 yaşına kadar öne alınabiliyor.

48 Yaşında Emekli Olabilmek İçin Önemli İki Şart

5510 sayılı Kanun sayesinde kişilere önemli fırsatlar veriliyor. Erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar içinse doğum borçlanması olarak biliniyor. Erkeklerde askerliğin emeklilik yaşına etki etmesi için, sigortadan önce yapılmış olması gerekmekte, bu durumda işe girilen tarih askerlik süresi boyunca geriye doğru gidiyor. 

Erken Emekli Olmak İçin 1 Gün Yetiyor

Askerlik görevini sigortadan önce er veya erbaş olarak yapan kişiler herşeyden önce işe giriş tarihine bakmış olmalı. İşer giriş tarihinden geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş koşulu değişecekse o kadar gün borçlanarak erken emekli olma şansı mümkün. Tarihlere bakıldığında , tarihlerin tuttuğu takdirde vatandaşlara bir gün bile bir sene kazandırmakta.

Eğer askerliğini sigortadan sonra yapan vatandaşlar varsa onlar içinde erken emeklilik mümkün fakat bu durumda yaşı geri çekmek mümkün olmuyor. Prim eksik ise, primler tamamlanarak erken emeklilik olabiliyor.

Kadınlarda Erken Emeklilik Şartları

Kadınlarda erken emeklilik için doğum borçlanması şartı öne çıkıyor. Kadının sigortadan sonra doğum yapmış olması gerekiyor. Doğum borçlanması yapacak olan kadının, doğum yaptıktan en fazla iki sene sonra uzun vadeli sigorta kollarına sigortalı olmaması gerekiyor. Şöyle ki kadının doğum borçlanması yapacağı sürelerde ismine prim yatırılmaması koşulu var. Bunun sebebi doğum yapmış kadının, doğum sonrası iş yaşamından uzaklaşması sebebiyle prim yatırılmaması ve bu primlerin eksik günlerini tamamlayabilmesidir.

Kadınlar 3 doğuma kadar borçlanma yapabilmekte. 3 doğum borçlanma hakkına sahip olan kadın toplam 2160 günü borçlanabiliyor. Ve bu primi tamamlama hakkına sahip olabiliyor. Kadın her doğum için 720 gün borçlanma hakkına sahip. Bir doğum için 720 günün üzerinde borçlanma yapamıyor, fakat istenirse altında bir süre olabilir. Bu borçlanma için doğan çocuğun sağ olması gerekmekte.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr