26.06.2022-17:40 (Son Güncelleme:26.06.2022-17:40)

Büyükelçi nedir? Büyükelçi ne iş yapar ve nasıl atanır? Büyükelçi görev tanımı ve sorumlulukları

Büyükelçiliğin ne olduğu merak ediliyor. Büyükelçi olanların görev tanımı, sorumlulukları araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Büyükelçi nedir? Büyükelçi ne iş yapar ve nasıl atanır? Büyükelçi görev tanımı ve sorumlulukları...

Büyükelçi görevini ne olduğu, görev tanımı, sorumlulukları gibi konular merak edilenler arasında yer alıyor. Büyükelçi görevinde bulunan kişinin nasıl atandığı da araştırılıyor. Bu haberimizde sizlere büyükelçi nedir ve görev tanımı nelerdir gibi konulardan bahsettik.

Büyükelçi nedir? Kime denir?

Büyükelçi, bir ülkenin başka bir ülkedeki en üst düzey temsilcisi olarak bilinmektedir. Eskiden "sefir" olarak bilinen bu görevi üstlenen kişiler, vatandaşı olduğu ülkenin devlet başkanını başka ülkelere karşı temsil eder. Büyükelçi eşlerine ise "sefire" denmektedir. Ülkemizde ilk kez görevlendirilen büyükelçi ise Yusuf Agah Efendi olmuştur. 1793 senesinde Londra Büyükelçisi olarak atanan ülkemizin ilk büyükelçisidir. O tarihten bu yana dış temsilci sayısı büyük artış göstermiştir. 280 kişiye yakın büyükelçi görev yapmaktadır.

Büyükelçi ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Diplomat olarak geçen büyükelçiler, vatandaşı oldukları ülkeyi diğer ülkelere karşı temsil ederler. Büyükelçilerin ilk ve aynı zamanda en önemli görevleri iki ülke arasında süregelen ilişkinin sakin, düzenli ve kararlı kalmasını sağlayabilmektir. Bunun yanı sıra görevli olarak atandıkları ülkelerin ekonomik ve politik alandaki gidişatlarını kendi ülkelerine bildirmelilerdir.

Bir diğer görevleri ise iş, seyahat gibi konulardan dolayı o ülkeyi ziyaret eden kendi vatandaşının sorun ve şikayetlerine, istek ve dileklerine çözüm bulmaktır. Büyükelçilik görevi özveri isteyen ve birçok zorluğu olan bir meslektir.


Büyükelçi olmak için şartlar nelerdir? Kimler büyükelçi olabilir?

Büyükelçi olmak isteyenlerden KPSS gibi bir puan ya da doktora gibi şartlar aranmamaktadır. Lakin büyükelçi olmak isteyen kişilerin siyaset alanında deneyimleri olmalıdır. Büyükelçiler eğitim seviyeleri yüksek kişilerden seçilmektedir. Çünkü bu kişiler diğer ülkelere karşı bizim ülkemizin yüzleri olacaktır. Dolayısıyla seçimler ve atamalar büyük bir titizlikle yapılır.

Eğitim düzeyi bir büyükelçi olmak isteyen kişide aranan en önemli kriterdir. Genellikle politika, tarih veya da uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim almış kişiler arasından seçilirler. Büyükelçi olmak isteyen kişinin minimum lisans mezunu olması ve yabancı dil/diller bilmesi gerekmektedir.

Aranan diğer kriter ise iş deneyimi kriteridir. Büyükelçilerden büyük bir sorumluluk istendiği için daha yeni mezun olmuş bir kişi büyükelçi görevine atanamaz. Lakin saymış olduğumuz alanlarda iş deneyimi bulunan, hitabeti iyi, görev yaptığı ülkeyi iyi tanıyan kişiler büyükelçi olarak atanırlar.

Bir büyükelçide aranan kriterlerden biri de iletişim becerisidir. Gerektiği durumlarda basının ve diğer siyasetçilerin görüşmeler yapacağı büyükelçilerin iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Kurulan cümlelerin veya kelimelerin yanlışlığı ülkenin dış politikasına zarar verebilir. Dolayısıyla iletişim becerisi olmazsa olmaz bir faktördür.

Bu şartlara ilave olarak dış görünüş, diksiyon gibi kriterleri de eklemek mümkündür. Lakin en önemlileri yukarıda belirttiklerimizdir.

Büyükelçi nasıl olunur? Nasıl atanır?

Büyükelçi olmak isteyen kişiler herhangi bir başvuru ile büyükelçi olmazlar. Genellikle hükümet büyükelçi olabilecek kişileri belirler ve onlara teklif götürür. Kişi bu teklifi kabul ettiği takdirde ataması yapılır. Bir büyükelçi devlet başkanını temsil ettiği için seçilirken devlet başkanının onayı alınır. Aday seçimi gerçekleştirildikten sonra kendilerine devlet başkanının imzasının bulunduğu bir güven mektubu diğer adı ile itimatname verilir. Mektuptan sonra da yapılan özel bir tören ile büyükelçi görev yapacağı ülkenin devlet başkanına arz edilir. Bu aşamalardan sonra büyükelçi görevine başlar.

Büyükelçi nasıl seçilir? Büyükelçiyi kim atar?

Büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı seçer. Daha sonra uygun bulunan aday ya da adaylar Bakanlık Kurulu'nun kararından sonra Cumhurbaşkanına iletilir. Atama işlemini ise direkt Cumhurbaşkanının kendisi yapar.

Büyükelçiler kaç yıl görev yapar, görev süreleri nedir?

Büyükelçilerin görev yapma süreleri seneler içerisinde birkaç kez değiştirildi. Son çıkarılan kararname ile Cumhurbaşkanının görev süresini geçmeyecek ibaresi eklendi. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanının görev süresi 5 sene sürdüğü ve en fazla iki kez seçilebildiği için bir büyükelçi de en fazla 10 yıl görev yapabilmektedir.

Hangi ülkelerde büyükelçiliklerimiz var, büyükelçi sayısı nedir?

Aşağıdaki ülkelerde büyükelçilerimiz görev yapmaktadır:

AFGANİSTAN

ALMANYA

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ANDORRA

ANGOLA

ARJANTİN

ARNAVUTLUK

AVUSTRALYA

AVUSTURYA

AZERBAYCAN

BAHAMALAR

BAHREYN

BANGLADEŞ

BELARUS

BELÇİKA

BELİZE

BENİN

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

BİRLEŞİK KRALLIK

BOLİVYA

BOSNA-HERSEK

BOTSVANA

BREZİLYA

BRUNEY DARÜSSELAM

BULGARİSTAN

BURKİNA FASO

BURUNDİ

BUTAN

CABO VERDE

CEZAYİR

CİBUTİ

ÇAD

ÇEK CUMHURİYETİ

ÇİN

DANİMARKA

DOĞU TİMOR DEMOKRATİK CUMHURİYETİ

DOMİNİK CUMHURİYETİ

EKVATOR CUMHURİYETİ

EKVATOR GİNESİ

EL SALVADOR

ENDONEZYA

ERİTRE

ESTONYA

ETİYOPYA

FAS

FİLİPİNLER

FİLİSTİN

FİNLANDİYA

FRANSA

GABON

GAMBİYA

GANA

GİNE

GİNE BİSSAU

GUATEMALA

GÜNEY AFRİKA

GÜNEY SUDAN

GÜRCİSTAN

HAİTİ

HIRVATİSTAN

HİNDİSTAN

HOLLANDA

HONDURAS

IRAK

İRAN

İRLANDA

İSPANYA

İSRAİL

İSVEÇ

İSVİÇRE

İTALYA

İZLANDA

JAMAİKA

JAPONYA

KAMBOÇYA

KAMERUN

KANADA

KARADAĞ

KATAR

KAZAKİSTAN

KENYA

KIRGIZİSTAN

KOLOMBİYA

KOMORLAR BİRLİĞİ

KONGO CUMHURİYETİ

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ

KORE

KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ

KOSOVA

KOSTA RİKA

KOTDİVUAR

KUVEYT

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

KUZEY MAKEDONYA

KÜBA

LAOS

LETONYA

LİBERYA

LİBYA

LİECHTENSTEİN

LİTVANYA

LÜBNAN

LÜKSEMBURG

MACARİSTAN

MADAGASKAR

MALAVİ

MALDİVLER

MALEZYA

MALİ

MALTA

MAURITIUS

MEKSİKA

MISIR

MOĞOLİSTAN

MOLDOVA

MONAKO PRENSLİĞİ

MORİTANYA İSLAM CUMHURİYETİ

MOZAMBİK

MYANMAR

NAMİBYA

NEPAL

NİJER

NİJERYA

NİKARAGUA

NORVEÇ

ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ

ÖZBEKİSTAN

PAKİSTAN

PANAMA

PAPUA YENİ GİNE

PARAGUAY

PERU

POLONYA

PORTEKİZ

ROMANYA

RUANDA

RUSYA

SAO TOME VE PRINCIPE

SENEGAL

SEYŞELLER

SIERRA LEONE

SIRBİSTAN

SİNGAPUR

SLOVAKYA

SLOVENYA

SOLOMON ADALARI

SOMALİ

SRİ LANKA

SUDAN

SURİNAM

SUUDİ ARABİSTAN

SVAZILAND

ŞİLİ

TACİKİSTAN

TANZANYA

TAYLAND

TAYVAN

TOGO

TRİNİDAD VE TOBAGO

TUNUS

TÜRKMENİSTAN

UGANDA

UKRAYNA

UMMAN

URUGUAY

ÜRDÜN

VATİKAN

VENEZUELA

VİETNA

YEMEN

YENİ ZELANDA

UNANİSTAN

ZAMBİYA

ZİMBABVE CUMHURİYETİ

Haber365
bilgi@haber365.com.tr