Büyük Şehirlerin Yaşadığı İnanılmaz Değişimler
Her şehir az çok değişime uğrar.fakat bu göreceğiniz şehirler işi çok ileri götürmüş. işte çılgınca değişime uğramış şehirler.
Büyük şehirlerin yaşadığı inanılmaz değişimler
Her şehir az çok değişime uğrar.fakat bu göreceğiniz şehirler işi çok ileri götürmüş. işte çılgınca değişime uğramış şehirler.
Şehirler yıllar içinde değişir gelişir bu normal bir durum fakat bu şehirler "bir önceki nesil gelse kendi şehirlerini tanıyamaz" dedirtecek cinsten. "buralar önceden hep tarlaydı şimdi çok gelişti" diyebileceğiniz şehirler ve sizi ters köşe yapacak aksine kötüye gitmiş şehirleri sizler için listedik.
seul
Kıyaslayacak olursak yüz ölçümüyle dünyada 109. sırada yer alıyor, ama ekonomi, teknoloji, kültür ve sanat alanlarından dünya devleriyle yarışabiliyor. yakın tarihten gelen bağlarımızdan dolayı güney kore’nin türkler için ayrı bir yeri var, türklerin de güney koreliler de… dünyanın en kalabalık 13. şehri seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir. dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan seul ulusal büyükşehir alanı, ıncheon ve gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır.
Singapur
Singapur’un modern tarihi, ada topraklarının 16. ve 17. yy’da hollanda, portekiz gibi ülkelerin sömürgecilik yarışı içinde yer almasıyla başlar. 1818 yılında ingiliz sir stamford raffles ingiltere’nin asya’daki sömürgelerini kontrol etmesi amacıyla hükümet tarafından görevlendirilir ve kendisi çin ve doğu hindistan ticaret rotası için önemli konumda yer alan singapur adasını hollandalılar’ın sömürgeciliğinden ingiltere sömürgeciliğine geçirmek için çalışmalarda bulunur. çok uzun ve sancılı süreçlerden sonra bugün çok önemli bir ticaret merkezidir.
Dubai
1966 yılında bulunan petrolün ardından petrol şirketlerine imtiyazlar verilmiş ve 1968 yılında petrol ihracı başlamış. petrol ortak paydası altında birleşik arap emirliklerini oluşturan anlaşma yapılmış ve 1971 yılında dubai bae’nin yedi emirliğinden biri olarak siyasi hayatına devam etmiş. petrolü getirdiği zenginlik.
Fortaleza, brezilya 1980 ve günümüz
Neredeyse boş bir kumsaldan, gelinen son hal. turizm patlaması.
pekin
Dünyanın en eski ve en büyük şehirlerinden olan bugün halen çin’in başkentliği görevini yapan pekin şehri. dünyanın eski şehirlerinden olan pekin’in 3.000 yılı aşan bir geçmişi vardır. şehrin ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmiyorsa da m.ö. xvı. yüzyıl içinde şang hanedanı zamanında pekin adı geçer.
Hong kong 1960’lar ve günümüz
Adanın bağımsızlığı, ıı. dünya savaşındaki japon işgal dönemi hariç olmak üzere, 1839 yılından çin’e devredilmiş 1.7.1997 tarihine kadar devamlı surette ingiltere’nin elinde kalmış ve belirtilen bu süreç içerisinde, ingiliz koloniyel idaresi altında merkezden atanan bir vali aracılığıyla yönetilmiştir.şehrin geldiği son hal...
Toronto
Toronto kenti, adını amerika yerlileri dilinde "buluşma yeri" anlamına gelen bir sözcükten alır. beyazlar gelmeden önce, yerlilerin bir yerleşim yeri olan kentte fransızlar bir kale ve ticaret merkezi kurdular. 1793'te kuzey kanada askeri valisi john graves simcoe bu alanda eyaletin başkenti olacak yeni bir kent yapılması için hazırlıkları başlattı. york adı verilen bu başkent 1812 savaşı sırasında abd birliklerince işgal edildi ve yakıldı. 1834'te yeniden kurulan kente toronto adı verildi. avrupa, asya ve batı hint adalarından gelmiş olan çok sayıda göçmenin yaşadığı toronto metropoliten alanının nüfusu 6 milyon civarıdır.
Nairobi
Nairobi, dört milyon nüfusu ile kenya nın başkenti. gökdelenleri ile dikkati çeken bu şehir, afrika'nın ilk üçe giren önemli yerleşim merkezlerinden birisi. oldukça büyük ve dağınık bir yerleşime sahip, hareketli bir şehir. doğu afrika da ve dolayısıyla kenya da swahili dili konuşuluyor. aynı zamanda ingilizce de çok yaygın. hatta okullarda eğitim dili çoğunlukla ingilizce, ama aile içerisinde ve kendi aralarında swahili dili konuşuyorlar. geniş bir din yelpazesi var, hristiyanlar, müslümanlar ve sömürge zamanı buraya yerleşen çok sayıda hindu bir arada yaşıyor.
Melbourne
Melbourne, yaklaşık 4,4 milyon nüfusu ile 4,8 milyon nüfuslu sydney'in ardından avustralya'nın ikinci büyük kenti konumunda. özellikle asya ülkelerinden gelen uluslararası öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kentin, 2056 yılında 9 milyona ulaşarak sydney'i geçmesi bekleniyor.avustralya açık tenis turnuvası ve formula1 gibi dünyanın önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan melbourne'da resmi rakamlara göre 60 bin türk yaşıyor.
Şanghay
1842’de ingilizler bu şehre ayak atıncaya kadar, şanghay, huang-pu ırmağının bataklık kıyılarında küçücük bir şehirdi. o yıl bir ingiliz savaş gemisi limana girerek, çin’le ingiliz tüccarları arasında ilk bağı kurdu, buraya derhal ingiliz iş adamları yerleştiler. ingilizler’in ardından amerikalılar, fransızlar, almanlar, ruslar da geldier. şanghay kısa zamanda büyüyüp gelişti. 1863’te ingilizlerce amerikalılar, uluslararası bölge’yi kurdular. burada belediye başkanları çinli, üyelerin de çoğunluğu ingilizler’dendi. fransız şehri’ni bir fransız yüksek memuru, çin şehri’ni ise doğrudan doğruya çinliler yönetiyordu.
Halep
Suriye'nin en büyük kenti halep bir zamanlar dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biriydi. şehrin tarihi yapıları, altı yıldır sürmekte olan iç savaş süresince ciddi yıkıma uğradı.tarihi ve mimari olarak dünyanın en önemli şehirlerinden olan halep, bir ticaret ve kültür merkeziyken enkaz alanı haline geldi. 1986 yılında unesco dünya mirası listesi'ne alınan halep antik kenti savaştan büyük zarar gördü. kentin çehresini oluşturan tarihi yapılar ya yıkıldı ya da yandı.