27.04.2022-22:39 (Son Güncelleme:28.04.2022-09:00)

Burun akıntısını geçirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilecek burun akıntısını geçirmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri içeriğimizde derledik.

Burun akıntıları, yılın hemen hemen her döneminde karşılaşılabilen problemlerdendir. Burun boşalması olarak da tabir edilen burun akıntıları; akışkan veya çok daha yoğun bir kıvamda olabiliyor. Akıntı, burundan dışarıya ya da boğaz arkasından geniz akıntısı şeklinde görülebiliyor. Üstelik burun akıntılarına bir de burun tıkanıklarının da eşlik etmesi kuvvetle muhtemeldir.

Neden burun akıntısı olur?

Burun akıntıları, burundaki dokuları tahriş edip iltihap sürecini uyaran durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Soğuk algınlığı, grip, alerji ya da çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntılarına sebep olabilse de, burun akıntısına sebep olan en genel nedenler şu şekildedir;

Alerji, aşırı burun spreyi, kuru havalar, hormonal faktörler, alerji, soğuk algınlığı, grip, sigara dumanı, gebelik, astım, beyin omurilik sıvı kaçağı olarak öne çıkıyor.

Sürekli burun akıntısı nasıl giderilir?

Hasta olmadığınız zamanlarda bile burun akıntısı sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Burnunuzdaki doku ve kan damarları herhangi bir duruma karşı tetikte olduğunda sizi koruyabilmek için devreye girip sıvı ve mukoza üreterek akıntı başlar. Bazı kişilerdeyse hiçbir olumsuz durum söz konusu olmamasına rağmen akıntı olabiliyor. Stres, hipotiroid, gebelik, tansiyon ilaçları, cinsel ilişki ya da sigara dumanları da burun akıntılarını ortaya çıkarabilir. Burun akıntılarının bazı zamanlarda kesin bir tedavi yöntemi olduğundan bahsetmek doğru olmayacaktır. Siz, burun akıntısına neden olan durumları tespit etmeli ve tetikleyicileri önlemelisiniz. Uygun ilaçları almalı, tuzlu su çözeltileriyle burnunuzu temizlemelisiniz.

Burun akıntısı nasıl durdurulur?

Alerji ya da soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen burun akıntılarını durdurabilmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Buna göre öncelikle sıcak bir duş alıp, evi nemlendirmelisiniz. Burun akıntısı eğer tıkanıklıkla birlikte görülüyorsa, tuzlu su çözeltisi uygulayabilirsiniz.

Çözelti için; 3 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı kabartma tuzunu karıştırıp kaynamış ya da damıtılmış suyla karıştırıp çözeltiyi enjektör yardımıyla burun deliklerine sıkın.

Bol sıvı tüketin

Burun akıntısı ve burun tıkanıklığıyla karşı karşıya kaldığınızda su tüketiminizi artırın. Sıvı tüketiminizi artırmak, sinüs ve burun boşluğunda bulunan mukusun atılmasını kolaylaştıracaktır.

Bitki çayı burun akıntılarına iyi gelir

Papatya, zencefil ya da nane gibi bitki çayları anti alerjik özelliklere sahiptir ve burun tıkanıklığına iyi gelir. Eğer bitki çaylarından en yüksek düzeyde fayda görmek istiyorsanız, kafeinsiz bitki çaylarını tercih edin.

Sarımsağı yanınızdan ayırmayın

Her derde deva olan sarımsak, burun akıntısı ve tıkanıklıklarına da iyi gelmektedir. Burun akıntısı için uygulamak için, bir bardak su içerisinde 3-4 diş sarımsağı kaynatın. Üzerine şeker ekleyip günde iki defa için. Eğer bunu yapamıyorsanız sarımsak takviyeleri alarak da akıntıyı azaltabilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr