Kanser hastalığı sebebiyle yaşamını yitiren insan sayısının yılda 9.6 milyon olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, kanser hastalığı sebebiyle yaşanan ölüm riskinin azaltabileceğini belirtti. İşte detaylar...
3'TE 1'İ ÖNLENEBİLİR
Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre 2018 yılında 9.6 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Ancak alınacak önlemler ile bu kaybın en az 3'te 1'i önlenebilir. Kanserden dolayı gerçekleşen ölüm vakalarının yüzde 70'inin düşük ile orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, bu ölümlerin yaklaşık 3'te 1'inin davranışsal ve diyet risklerinin azaltılarak önlenebileceğini dile getirdi.
VAZGEÇMEMELİYİZ
Alkol, aşırı kilolu veya obez olmak, diyet ve beslenme, fiziksel aktivite, tütün kullanımı, iyonlaştırıcı radyasyon, iş yeri tehlikeleri, enfeksiyon gibi faktörlerin değiştirilebilir risk faktörleri olduğunu söyleyen Ateşoğlu, "Öyleyse, alkolden ve sigaradan uzak durmak, aşırı kilo alımını engellemek, bunun için durağan hayattan vazgeçip fiziksel aktiviteye yer vermek önemli. Madem değiştirebiliyoruz vazgeçmemeliyiz" dedi.
DOKTORA GİTMEKTEN ÇEKİNMEYİN
Erken teşhisin önemini vurgulayan Ateşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasta açısından gerek fiziksel, gerek ruhsal ve ekonomik yönüyle daha az zarar ile yaşama devamın önemi erken tanıda yatıyor. Herhangi bir bulguda doktora gitmekten çekinmemeli ve geciktirilmemeli. Kanser disiplinler arası bir ekip anlayışı ile ele alınması gereken bir hastalık. Hastanın merkezde olması gereği unutulmamalı. Ekip içerisinde vazgeçilmez olan hekim, beraberinde tedavi ve bakımın yanı sıra eğitim ve danışmanlık rolü de olan özellikle onkoloji hemşirelerinin varlığı önemli."
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.