15.06.2020-17:53 (Son Güncelleme:15.06.2020-17:47)

Budapeşte'nin Meşhur Yemekleri

Macaristan'ın en güzel ve kültürel mirasıyla en çok turist çeken şehirlerinden birisi olan Budapeşte’de ülkeye dair tüm yemek kültürüne hakim olabilirsiniz. Peki Budapeşte’nin meşhur yemekleri neler? İşte detaylar…

Macaristan'ın en güzel ve kültürel mirasıyla en çok turist çeken şehirlerinden birisi olan Budapeşte yemek kültürü açısından da Macaristan'ı temsil etmektedir. Macaristan'a özgü lezzetli yemekler arasında bulunan birçok yemeği Budapeşte'de deneyebilirsiniz.

Yemekleri arasında genellikle yahniler öne çıkmaktadır. Peynir, bal gibi hayvansal ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Langos

Langos yemeğinin Macaristan'a Türkler tarafından getirildiğine ilişkin rivayetler bulunmakta. Budapeşte'nin meşhur yemekleri arasında olan langos yemeğini sarımsaklı, domatesli ve peynirli soslarla süslenmiş ekmek kızartması olarak tanımlayabiliriz.

Baca keki

Budapeşte'nin meşhur tatlıları arasında bulunan bu yemek bir çubuğa takılmış hamurun kömür ateşinde pişirilmesi ve etrafındaki şekerin karamelize edilmesi şeklinde yapılmaktadır. Bu tatlıya Budapeşte'de sıklıkla rastlayabilirsiniz. Tatlı sevenlerin mutlaka şans vermesi gereken ürünlerden bir tanesi.

Pogacsa

Bu yemek Macaristan'da Osmanlı döneminde yapılmaya başlanmıştır. Bizim kültürümüzdeki poğaçanın hemen hemen aynısı diyebiliriz. Dışı sert içi yumuşak olmaktadır. Sebzeli, etli, peynirli gibi birçok çeşidini Budapeşte'de bulabilirsiniz. Farklı yemekler denemeyi sevmiyorsanız damak tadımızın alışkın olduğu bu yemekle açlığınızı giderebilirsiniz.

Gulaş

Macaristan'ın en ünlü çorbası olan gulaş Budapeşte'de tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor. Normali çorba olsa da bazen yahni gibi hazırlanıp ana yemek olarak da servis edilebiliyor. Kırmızı etin patates, havuç, kırmızı soğan, kırmızı biber ve baharatlarla hazırlanması ile ortaya çıkıyor. Gulaş Macarcada çoban anlamına gelmektedir. Zaten bu yemekte ilk olarak Çobanlar tarafından yenilmeye başlanmış daha sonra tüm Macaristan'a yayılmıştır. Macaristan'da bu kadar ünlü olan bu yemeği Budapeşte'ye gidince denemeden dönmemelisiniz.

Paprika

Aslında ülkemizde ve dünyada da yaygın olarak kullanılan Paprika Macaristan'da hemen hemen her yemekte kullanılıyor. Bu nedenle Budapeşte'de deneyeceğiniz yemekler arasında mutlaka paprikayı da ana vatanında denemiş olacaksınız. Budapeşte'de paprikanın acı, tatlı, kuru, taze gibi farklı çeşitleri bulunuyor. Yemeklerde genellikle renk ve koku vermesi için tatlı olanı kullanılmaktadır.

Palaçinka

Diğer ismi Boşnak akıtmasıdır. Budapeşte'nin meşhur yemekleri arasında bulunan palaçinka hem tatlı hem de tuzlu olarak tüketilebilen bir yemek. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan krep yemeğine benzemektedir. Krep hamuru içerisine bal, reçel, kuruyemiş, meyve, çikolata gibi ürünler ve soslar konularak hazırlanıyor. Yapımı basit olsa da Budapeşte'de yiyebileceğiniz lezzetli yemekler arasında yer alıyor.

Dobostorta

Dobostorta ya da dobos keki olarak anılan bu ünlü tatlı Macaristan'ın ünlü yemekleri arasında bulunmaktadır. Beş katlı olarak yapılıyor. İçerisinde çikolata kreması üzerindeyse karamel ile servis edilmektedir. Budapeşte'de bulabileceğiniz en güzel tatlılardan bir tanesidir. Tatlıyı sevenler sırf bunu yedikleri için bile Budapeşte'den mutlu bir şekilde dönebilirler.

Fözelek

Macaristan'ın meşhur yemekleri arasında kendisine yer bulan fözelek etsiz de yapılabilmesi sebebi ile vejetaryenler için uygun bir seçenek. Çoğunlukla et içermese de bazı yerlerde dana etli domuz etli veya tavuk etli şeklinde de servis edilebilmektedir.

Somloi Galuska

Somloi Galuska geleneksel bir Macar tatlısı olarak Budapeşte'nin meşhur yemekleri arasında da bulunuyor. Yapımında kek, çikolata, badem, rom ve krema kullanılmaktadır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr