19.10.2024-15:35 (Son Güncelleme:19.10.2024-15:35)

Budapeşte'de AB'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı

Türk ve Macar akademisyenler, AB'nin likayate dayalı genişlemesini Budapeşte'de tartıştı.

Budapeşte'de Liyakate Dayalı Genişleme Konferansı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirilen etkinlikte, Türk ve Macar akademisyenler, Avrupa Birliği'nin liyakat ilkelerine dayalı genişleme sürecini ele aldı.

Konferansın Düzenlenmesi

Macaristan'ın AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Mathias Corvinus Collegium (MCC) ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğiyle gerçekleştirilen konferans, önemli konuların tartışıldığı bir platform oldu.

Türkiye'nin AB Sürecindeki Rolü

Konferansın açılışında Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Macaristan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği katılımı konusundaki desteğinin önemini vurgulayarak, birlik üyeliğinin Türkiye için stratejik bir öncelik olduğunu belirtti.

Genişlemenin Önemi

Karanis Ekşioğlu, ayrıca genişlemenin Macaristan'ın Dönem Başkanlığı'nın temel öncelikleri arasında yer aldığını ve liyakate dayalı, güvenilir bir genişleme politikası yönünde Macaristan'ın destek sunmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Akademik Değerlendirmeler

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, liyakate dayalı genişlemenin aday ülkeleri ortak hedefler etrafında birleştirerek AB’nin stratejik özerklik arayışına katkı sağladığını açıkladı. Zeytinoğlu, Türkiye'nin bu süreçteki kritik rolüne dikkat çekti.

Ab Gündemi ve Adalet

Konferansta, AB gündeminin üst sıralarında yer alan genişleme sürecinin adaletinin nasıl tesis edileceği ve aday ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanma oranı tartışıldı. Türk ve Macar akademisyenler, bu süreçte liyakate dayalı katılımın gerçekçi olup olmadığını değerlendirdi.

Uzmanların Katılımı

Konferansa birçok alanında uzman akademisyenler katıldı. MCC Misafir Araştırmacısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı AB Dairesi Başkanı Dr. Laszlo Dux, İstanbul Aydın Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu ve diğer birçok isim, görüşlerini paylaştı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr