10.08.2020-15:32 (Son Güncelleme:25.01.2025-04:13)

Hazırladığınız yemeyi yemek için vaktiniz olmayabilir ve daha sonrasında yemek için dolaba kaldırabilirsiniz.

1


Hazırladığınız yemeyi yemek için vaktiniz olmayabilir ve daha sonrasında yemek için dolaba kaldırabilirsiniz. Bu hepimizin başına gelen bir durumdur. Fakat tüm yiyecekler tekrar ısıtılmaya iyi tepki vermeyebilir. Özellikle de mikrodalga fırın kullanılıyorsa...

2


Mantarın yapısında bulunan proteinler, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla parçalanabilirler. Doğru şekilde muhafaza edilmediklerinde ise hızlı bir şekilde çürüyebilir ve tekrar ısıtıldıklarında mideye rahatsızlık verebilirler. Fakat buzdolabında 24 saatten fazla olmayacak şekilde saklanmaları ve tavsiye edilen 70 C'de tekrar ısıtılması genelde bir probleme neden olmaz.

3


Tekrar ısıtılmış patateslerin sorunu, ısıtma işlemi değil, pişen patateslerin nasıl saklandığıdır. Buzdolabına konmadan oda sıcaklığında bırakıldıklarında, şartlar Clostridium botulinum (botülizm) gelişimi için uygun olur. Özellikle de folyo ile sarılıp oksijenden uzak tutulduklarında. Patatesi tekrar ısıtmak bunları her zaman yok etmez. Bu yüzden önemli olan, patatesi güvenli bir şekilde muhafaza edebilmektedir.

4


Pişmiş pirincin nasıl saklandığı, tekrar ısıtma işleminden daha önemli bir süreçtir. Pirinç oda sıcaklığında bırakılırsa, sporlar artar ve kusmaya ya da ishale neden olan zehirler üretebilir. Pirinci tekrar ısıtmak bu zehirleri yok etmez.

5


Yetiştikleri yere bağlı olarak ıspanak ve diğer yapraklı sebzeler yüksek derecede nitrat içerirler. Nitratın kendisi tamamen zararsızdır fakat bazıları kanserojen oldukları bilinen nitritlere ve nitrozaminlere dönüştürülebilir. Bu durum, kan dolaşımının oksijen taşıma yetisini etkileyebilir ve küçük çocuklarda 'Mavi bebek sendromu' adındaki bir rahatsızlığa neden olabilir. Bu yüzden ıspanağı tekrar ısıtmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.

6


Yumurtada olduğu gibi tavuk ve diğer kümes hayvanlarının etlerinde de standart olarak bir miktar salmonella bulaşması görülür. Bu durum özellikle besinin her yerine sıcaklık dalgaları gibi eşit derecede nüfuz etmeyen mikrodalga fırında ısıtmada sorun yaratabilir, yani yiyeceğin bazı kısımları diğerlerinden daha hızlı pişer. Bu yüzden eti aralıklarla çevirerek içinin ve dışının eşit derecede pişmesini sağlamak gerekir. Tavuk etini tekrar ısıtmak, kırmızı ete kıyasla pek tavsiye edilmez çünkü protein açısından kırmızı ete göre daha yoğundur ve tekrar ısıtıldığında farklı şekilde parçalanan proteinler mideye rahatsızlık verebilir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR