Bu Yıl KKKA’dan 61 Kişi Hayatını Kaybetti
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bu yıl 61 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Uzmanlar şimdiye kadar 1120 vaka görüldüğünü belirterek alınan tedbirler doğrultusunda özellikle son 1 ayda ülkemiz genelinde KKKA vakalarında ciddi bir düşüş görüldüğünü belirtti.
Bu yıl KKKA hastalığının 7 ilde endişeye neden olduğunu belirten SCÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin ‘KKKA bölgede 7 ilde yoğun olarak görüldü. Bu iller Yozgat, Çorum, Tokat, Sivas, Gümüşhane, Bayburt ve Erzincan.
Geçen yıllara göre yaklaşık 2 ay erken görüldü. Normalde biz mayıs sonlarında görmemiz gereken KKKA vakalarını mart ayında görmeye başladık. Çok hızlı bir seyirle nisan sonuna kadar Sivas’ta 150’ye yakın vaka oluşmuştu. Bu süreç içerisinde özellikle ülkemizde Koronavirüsü ile yapılan mücadeleden kaynaklanan yoğunluk nedeniyle artış oldu. Ancak duruma göre alınan tedbirler ile özellikle son 1 aydır ülkemizin genelinde KKKA vakalarında ciddi bir düşüş görüyoruz’ şeklinde konuştu.
‘ÖLÜM ORANLARI DÜŞTÜ’
Prof. Dr. İlhan Çetin, vaka ve ölüm oranlarının bu yıl düştüğünü belirterek şu açıklamalarda bulundu:
‘Şu an itibariyle Sivas’ta 191 vakamız oldu. Sivas’ta 12 hastamızı maalesef kaybettik. Ama diğerleri şifa ile taburcu edildi.
SCÜ Tıp Fakültesi hastanemiz bu konuda gerçekten KKKA’yı çok iyi bir şekilde tedavi eden bir hastanedir. Ölüm oranları da hastanemizde düşük. Şu anda servislerimizde sadece 6 hastamız tedavi görüyor. Hastalarımızın durumları ağır değil ve tedavileri sürüyor. Yapılan haberler ile birlikte gerekli tedbirler alındı.
‘EN SIKINTILI ZAMANLAR BİTTİ’
Şu anda da vaka sayısı ülkemiz genelinde 1120’lerde kaldı ve ölüm vakamız da 61’de kaldı. Bu aylarda vakalar azaldı ve ekim aylarında da çok nadir görülmektedir. Şu anda KKKA’nın aktif zamanını geçirmiş olduk. En sıkıntılı zamanlar bitti. Ancak önümüzdeki yıl da bahar aylarında yeniden geleceğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Özellikle risk grubu dediğimiz insanların bu noktalarda tedbirleri elden bırakmamaları gerekir. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanların dikkat etmesi gerekiyor.’