04.06.2020-11:53 (Son Güncelleme:04.06.2020-11:45)

Bu Yıl Erken Görülen Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA) İçin Uzmanlar Uyarıyor

Geçtiğimiz yıllarda özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde binlerce can alan Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığı, bu yıl erken görülmeye başladı. Uzmanlar hastalığın hafife alınmaması ve vatandaşların kendini koruması konusunda şiddetli uyarılarda bulundu.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığı bazı hastalarda ölümcül olabiliyor. Uzmanlar bu yıl erken ortaya çıkan bu tehlikeli hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Zafer Parlak "Normalde vakalar mayısın ortalarında görülmeye başlarken, bu yıl nisanın sonlarında başladı. Geçtiğimiz 2-3 yıla göre de vaka sayısında bir miktar artış var" dedi.

Kene ısırdıktan sonra 3 ila 9 günde hastalığın ortaya çıktığını belirten Parlak "KKKA, bazı hastalarda ölümcül olabilmektedir. Bu nedenle ihmal edilecek tarafı yoktur. KKKA hastalığına karşı son zamanlarda vatandaşlarımızda ne yazık ki bir duyarsızlık oluşmuş durumda. Bu konuda çok dikkatli olunmalı" diye konuştu.

Parlak, KKKA'nın keneler tarafından taşınan virüs nedeniyle oluşan bir hastalık olduğunu da belirtti.

Hastaların Çoğu Ayakta Tedavi Gördü

Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezine, nisanın sonlarından itibaren KKKA hastalığı şüphesiyle 44 kişi başvurdu. Hastaların çoğu ayakta tedavi görürken, bir kısmı da hastaneye yatarak tedavi gördü.

Dr. Zafer Parlak “Bu yıl 30'un üzerinde hastamız yatarak tedavi gördü. Halen klinikte yatmakta olan 11 hastamız var. Durumu çok ağır seyreden bir hastamız yoğun bakım ünitesinde vefat etti. KKKA'da genel olarak belirlenen ölüm oranı yüzde 5 civarında. Hastanemizde ise bu oran yüzde 1,5 civarında.”

Tokat'ta geçen yıl da 2 hastanın KKKA'dan hayatını kaybettiğini belirten Parlak, “KKKA hastalığında en önemli nokta korunmak. Bu yıl gelen vakalar, kırsal kesimde çiftçilik ve hayvancılık işlerinde çalışan hastalardan oluşuyor. KKKA'dan korunmak için tarlada çalışmaya çıkan vatandaşlarımız açık renkli kıyafetler giysin, kenenin içeri sızabileceği kıyafetleri tercih etmesin. Çoraplarını da pantolonlarının üzerine geçirsinler, mümkünse çizme giysinler” ifadelerini kullandı.

Parlak, KKKA'nın genellikle ağustos ile eylül başlarında etkisini yitirdiğini kaydetti.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr