Bu Sorun Kan Şekeri ve İnsülini Olumsuz Etkiliyor
Diyabet hastalarında ruhsal olarak yaşanan olumsuz değişiklikler stres hormonlarını artırarak kan şekeri düzeylerinde dengesizlik ve insülin etkisinde azalmaya neden olabiliyor. Bu duruma karşı önlem alınmadığında daha büyük problemlere neden olabiliyor. İşte detaylar...
Toplumda hızla yaygınlaşan hastalıklar arasında yer alan diyabet, beraberinde farklı hastalıklara da sebep olabiliyor. Bu hastalarda duygusal tepkiler ve uyum güçlükleri görüldüğünden dolayı sosyal yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.
RUHSAL SORUNLAR DİYABETE NEDEN OLUYOR
Diyabet, kişinin sadece fizyolojik yapısında değil, ruhsal denge ve uyumunda da istenmeyen bazı problemlere neden olabilmektedir. Özellikle hasta kişideki kaygı, stres, toplumsal ve sosyal desteğin yetersiz olması, diyabet üzerinde olumsuzluklara neden olabiliyor.
Bazı araştırmalar diyabetin ortaya çıkmasının nedeni olarak yas, travma gibi ruhsal zorlanmaya neden olan yaşam olaylarının da yer alabileceğini söylemektedir. Diyabetli hastalarda çoğunlukla duygusal tepkiler ve uyum sağlamada güçlükleri görülür. Hastalık belirtileri, komplikasyonlar ve alınan tedavilerin yarattığı doğal sıkıntı ile birlikte, geleceğe yönelik endişe, yeterliliğini kaybedeceği ve başkalarına bağımlı hâle gelebileceği korkuları ve beden görünümünün bozulacağına ilişkin kaygılar hastanın fiziksel, bilişsel ve duygusal işlevlerini ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyebiliyor.
ALINACAK ÖNLEMLER
Diyabetik hastalarda yapılması gereken, psikiyatrik bozukluklar oluşmadan önce alınacak tedbirler oldukça önemlidir. Ayrıca hastalığı odak noktasından kaldırıp, yaşam alışkanlıklarında bazı değişikliklere gitmenin gerekli olduğu ifade ediliyor.
*Kişi kendini iyi tanımalı, etkilendiği stres yapıcı olayları saptamalı ve bunlara nasıl yanıt vermesi gerektiğinin farkında olmalıdır.
*Stres yapıcı olayların tamamından uzak durulması gerekir.
*Stresten tamamen uzaklaşmak mümkün olmasa da özellikle diyabete bağlı oluşabilecek fakat henüz oluşmamış komplikasyonlardan dolayı kaygı duyuluyorsa buna uygu yöntemler geliştirilmelidir.
*Çevre ile iyi ilişkiler kurulmalı, yakın görülen kişilerden destek alınmalıdır.
*Keyif verici aktivitelere dahil olarak odak noktası değiştirilmelidir.
*Hobi edinilmeli, kısa süreli seyahate çıkılmalı, gün içerisinde açık havada yürüyüş yapmak iyi hissettirecektir.
*Sinema, tiyatro veya arkadaş toplantıları gibi kişiyi sosyalleştirecek aktivitelere zaman ayırmak önemlidir.