Bu Organlar Olmadan da Yaşayabiliriz
İnsan vücudu, organlar, dalak, fotoğraflar galerimizde.
Bilim insanlarını asırlar boyunca şaşırtmayı başaran insan vücudu, geliştirilen ilaçlar, teknolojiler ve yöntemlerle birçok zorluğa rağmen hayatta kalmamızı sağlamıştır. vücudunuzdaki bazı organlar olmadan da hayatta kalmanızın mümkün olduğunu biliyor muydunuz? peki nedir bu organlar? işte yanıtı...
Akciğer: akciğerler de tıpkı böbrekler gibidir ve yaşamı sürdürmek için bu organdan bir tane olması yeterlidir.
Apandis: karnın sağ alt bölümünde apandis (apendiks) denilen kalın bağırsağın uzantısı yer alır. solucan şeklinde ve hareket kabiliyeti olan apandisin içinden herhangi bir besin geçmez. apandis hakkında bilinen tek şey bağışıklık sisteminin işine yarayan immunogloblin adlı proteini ürettiğidir ancak bunu başka organlar da yapar. tıp uzmanları insan vücudunda neden apandisit bulunduğunu hala tam olarak anlamış değil. görevi bilinmeyen bu organ insan vücudu için potansiyel bir tehlike. çoğunlukla dışkı veya daha az bir ihtimalle safra taşı, tümör ya da bağırsak kurduyla tıkanması sonucu iltihaplanma (apandisit) görülür. bazen de yediğimiz bir şeyin çekirdeğinin içine girmesi nedeniyle bu yaşanabilir. iltihaplandığı takdirde kesilip çıkarılmasından başka çare kalmaz. bu yapılmazsa hastanın ölümüne yol açabilir.
Böbrek: böbrekler kan basıncının dengelenmesi, kandaki toksik maddelerin temizlenmesi ve sindirimin tamamlanmasında hayati önem taşısa da bu organdan iki adet bulunması sebebiyle bir tanesi olmadan da yaşamın sürdürülmesi mümkündür.
Safra kesesi: safra kesesi karaciğer tarafından üretilen safrayı depolar ve vücudun aşırı yağlı yiyecekleri sindirmesine destek olur. her ne kadar sindirim işlemine yardımcı olsa da safra kesesi olmasa da bağırsaklar bu organın görevini yerine getirebilir.
Dalak: karnın sol tarafında, mide ile diyafram arasında bulunan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid organdır. ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yeniden kullanıma verir ancak görevlerinin birçoğunu, aslında başka organlar da yerine getirir. dalağın en önemli görevini vücut henüz anne karnındayken görür ve doğumdan sonra işlevleri diğer organlara aktarılır. aynı zamanda dalağın içinden her an yüksek miktarda kan geçtiği için bu organa gelebilecek herhangi bir zarar, darbe veya oluşacak bir kanama ölümcül sonuçlara yol açabilir. bu gibi durumlarda bu organ hemen ameliyat edilerek alınır ve kişi yaşamına normal şekilde sürdürür.