Bu Haberden Sonra Maydanozun Saplarını Atmayacaksınız!
Maydanozun sağlık açısından faydalı bir besin olduğunu hemen herkes biliyor. Birçok kişi maydanozun saplarını ayıklayarak sadece yaprak kısımlarını kullanıyor. Ancak bu hareket son derece yanlış bir durumdur. Peki, maydanozun faydaları nelerdir? Maydanoz sapının faydaları nelerdir? İşte detaylar...
Maydanoz, yağ içeriğine sahip olmaması ve düşük sodyum oranından dolayı kalp dostudur. Kolesterol ve kan basıncının kontrol altında tutulması gereken diyetlerde kullanımı uygundur. Bunların yanı sıra kemik sağlığını koruyarak bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesini sağlar. Sizin için maydanoz ve maydanoz sapının faydalarını derledik. İşte detaylar…
KAN PIHTILAŞMASI VE KEMİK SAĞLIĞI KORUR
Maydanoz, yüksek K vitamini içeriği sayesinde vücutta kan pıhtılaşmasını düzenler ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. 2 yemek kaşığı maydanozda 125 mikrogram K vitamini bulunmaktadır. Erkekler günlük en az 120 mikrogram, kadınlar ise en az 90 mikrogram K vitamine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda maydanoz A ve C vitamini, folik asit, kalsiyum, demir ve potasyumu karşılamaya yardımcı olur. Düşük K vitamini alımı yüksek kemik kırıklıkları ile ilişkilidir. K vitamini kalsiyum emiliminin artmasını sağlarken, idrarla kalsiyum atımını da azaltır. Bu sayede kemik sağlığını olumlu yönde etkiler.
BÖBREKLERDEKİ PROBLEMLERİNİ AZALTIR
Maydanozun içeriğinde bulunan myristicin ve apiole adlı 2 iyileştirici bileşik idrar akışının artmasına ve idrar yolları enfeksiyonlarının oluşmasına neden olan bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olarak vücuttaki toksinleri zararsız hale getirir. Diüretik etkisi ile böbrek taşı ve çeşitli idrar yolu rahatsızlıklarının da önlenmesini sağlar.
GÖZ SAĞLIĞINI KORUR
Maydanoz, içeriğinde lutein ve zeaksantin olmak üzere 2 çeşit karotenoid bulundurmaktadır. Bu iki antioksidan ışığın zararlı dalga boylarından gözün retina kısmını korur ve bu sayede katarakt başlangıcını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda makula dejenerasyonu yani sarı nokta oluşum riskini de azaltır.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Maydanoz yemek meme kanseri, sindirim sistemi, deri ve prostat gibi kanserleri gibi kanser riskini azaltır. Yüksek miktarda klorofil ve bir flavonoid olan apigenini içeren maydanoz, anti inflamatuar ( iltihap karşıtı) ve antioksidandır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUR
Maydanoz içeriğinde bulunan esansiyel yağ sayesinde aşırı uyarılmış bağışıklık yanıtını baskılamayı sağlar. Alerjilere, oto immün (MS, Behçet hastalığı, çölyak, romatoid artirit..) ve kronik inflamatuar bozukluklara karşı da savaşır.