Bu Bitkiyi Koklamak Hafıza Kaybını Önlüyor
Günümüzde artık birçok bilgiyi hafızamızda tutmamız gerekebiliyor. ancak bu kadar bilgiyi hafızada tutabilmek o kadarda kolay değil.
Günümüzde artık birçok bilgiyi hafızamızda tutmamız gerekebiliyor. ancak bu kadar bilgiyi hafızada tutabilmek o kadarda kolay değil.
İşte bu noktada işimize en çok yarayacak olan şeylerden biride aromaterapi (bitki yapları ve özleriyle yapılan tedavi türü)
Bilim insanlarınında oldukça fazla desteklediği tedavi türlerinden biri olan aromaterapi koklama sistemini yoğun bir biçimde harekete geçirmesi ve bu sistemin beyinle doğrudan bağlantılı olmasıyla etkisini arttırıyor.
Zaten hafızaya bağlı algılarda özellikle koku konusuyla ilgili birçok araştırma mevcut. bu yapılan araştırmalarda ise karşımıza hemen hemen hepimizin yakından tanıdığı bir bitki karşımıza çıkıyor. ''biberiye''
Biberiyenin hafızayı %75 gibi oldukça yüksek sayılabilecek bir oranda güçlendirdiği yapılan araştırmalarla ortaya çıkmış durumda.
Hafıza dostu bitki ''biberiye''
Yunan mitolojisi, güzellik ve aşk tanrıçası, afrodit'in sudan biberiye ile kaplanmış bir şekilde çıktığını tasvir etmiştir. orta çağda ise biberiye birçok düğün ve cenazede kullanılmıştır. 14.yüz yılın sonlarına doğru ise ingiltere'de biberiye shakespeare'in hamlet metninde ''hatırlatma bitkisi'' olarak anlatışmıştır.
Biberiye üzerine yapılan araştırmalarda;
Biyolik açıdan işe yarayan biberiye ile birlikte kullanılabilecek iyileştirici bileşimlerin olduğu ortaya çıkmıştır. içinde bulunan antioksidanlar sayesinde, radyasyon ve kanserojen zararlarından bedeni korumaktadır. 1987 yılında yapılan araştırmalarda lanta medica journal’dan dört araştırmacı, fareler üzerinde biberiyeyi test ettiler. sadece biberiye kokusuna maruz bırakılan farelerin kan akışında bariz bir artış gözlemlediler. bu biberiye bitkisinin biyolojik etikilerinin ortaya çıkmasındaki önemli detaylardan biri oldu.
1998 yılında gerçekleştirilen bir diğer araştırmada ise ınternational journal of neuroscience’da yapılan araştırmada miami üniversitesi tıp fakültesinden birkaç araştırmacı biberiyeyi bu sefer insanlar üzerinde test etti. 40 yetişkin seçildi ve bir kısmına lavanta bir kısmına da biberiye koklatıldı. ardından deneklerden, terapinin öncesinde ve sonrasında matematik problemleri çözmelerini istediler. sonuçlar ise şaşırtıcıydı. buna göre lavantayı koklayan katılımcıların hepsi kendilerini daha rahatlamış hissettiklerini belirtti ve deney öncesine göre soruları biraz daha kolay çözdüler. ancak biberiye kullananlarda ise durum farklıydı. biberiyeye maruz kalanlar kendilerini daha uyanık ve zinde hissetiler ve lavanta grubuna oranla soruları iki kat daha hızlı çözdüler.
Takvim yaprakları 2003 yılını gösterdiğinde ise biberiye hakkında oldukça kapsamlı bir çalışma yapılmıştı. 144 kişilik bir grubu üçe bölen araştırmacılar, bir gruba hiçbir şey koklatmadı, diğer gruba lavanta, diğer grup ise biberiye koklattı. biberiye kokusuna maruz kalan grup hafıza performasında %75 oranında oldukça yüksek ve beklenmeyen bir artış yaşadı. biberiye koklamayan grup ise testlerde hemen hemen aynı performansı sergiledi. bu deney biberiyenin insan beyninde bilişsel yeti açısından ne kadar önemli ve etkili bir bitki olduğu ortaya çıkardı. uzmanlar özellikle 75 yaş üstü insanların düzenli olarak saf biberiye yağını koklamalarının zihinsel sağlık açısından oldukça faydalı olacağını dile getiriyor.