Bu Belirtiler Sizde de Varsa Dikkat
Saç dökülmesi, üşüme, halsizlik, unutkanlık gibi belirtiler kendini göstermeye başladıysa bir uzmana görünmenizde fayda var.
Dünya nüfusunun yüzde 54’ü iyot yetersizliği ve bunun yaratabileceği hastalık riskleriyle yaşıyor. iyot eksikliği ile alakalı yapılan çarpıcı açıklamalar.
Dünya sağlık örgütü’nün verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 54’ü iyot yetersizliği ve bunun yaratabileceği hastalık riskleriyle yaşıyor. iyot eksikliği ile alakalı yapılan çarpıcı açıklamalar.
Endokrinoloji ve metabolizma uzmanı prof. dr. rüştü serter, besinlerden alınabilen iyodun yetersizliği durumunda, bir çok ciddi hastalığı beraberinde getirebileceğini belirtiyor. işte iyot eksikliği durumunda ortaya çıkan o hastalıklar…
Tiroit hastalığı sağlıklı beyin gelişimi ve büyümenin temel taşlarından olan tiroit hormonlarının üretilebilmesi için vücuda yeterli miktarda iyot alınması gerekiyor.
Ancak ne yazık ki vücut tarafından üretilemiyor. bu nedenle deniz suyu ve toprakta doğal olarak bulunan iyot aynı zamanda, deniz ürünleri, et, süt ürünleri, yumurta gibi besinlerden de karşılanabiliyor.
Guatr hastalığı iyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkan tiroit hastalıklarının başında ise guatr geliyor. istatistiklere göre, dünyada yeterince iyot alamadıkları için 740 milyon kişi guatr hastalıklarından etkileniyor.
Endokrinoloji ve metabolizma uzmanı prof. dr. rüştü serter, tiroit bezinin büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan bu sorunda hastanın şikâyetlerinin ancak hormon düzeyleri belirgin olarak düşmeye başladığında ortaya çıktığına işaret ediyor.
Halsizlik yorgunluk, saç dökülmesi bununla birlikte, halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, saç ve tırnaklarda kırılma, adetlerde düzensizlik, unutkanlık zamanla ortaya çıkan yakınmalar arasında gösteriliyor.
Kısırlık nedeni iyot eksikliği daha ilerlemiş durumlarda ise konsantrasyon güçlüğü, depresyon, duygu durumunda dalgalanmalar, kalp ve akciğer yetersizliği gelişebiliyor.
İyot eksikliğinin uzun dönemde kadınlardaki en önemli etkilerinden biri ise infertilite (kısırlık).
Çocuklarda zeka geriliği önlenebilir zihinsel geriliğin de başlıca nedenin iyot eksikliği olduğunun altını çizen prof. dr. rüştü serter, “dünyada her yıl doğan yaklaşık 50 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zeka geriliği riskiyle karşı karşıya.
Çalışmalar, büyüme geriliği olan çocuklarda iyot eksikliğini tedavi etmenin, büyüme üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gösteriyor” diyor.
Kanser gelişim riskini artıyor uzun dönem iyot eksikliği yaşayan kişilerde tiroit kanseri riskinin de arttığına dikkat çeken prof. dr. rüştü serter, sözlerine şöyle devam ediyor: “iyot eksikliği durumunda nodüller ortaya çıkarken, iyot düzeyi normal olanlara oranla, herhangi bir kaynaktan gelen iyodu çok daha fazla alıyor.
Çevredeki radyoaktif iyodun tutulumu da iyot eksikliği olan bireylerde daha fazla olacağı için kanser görülme riski de artıyor.
Prof. dr. rüştü serter, “günde sadece 2 gram iyotlu tuzun sürekli kullanılıyor olması iyot ihtiyacını karşılamaya yetiyor; dedi.