28.09.2020-10:07 (Son Güncelleme:28.09.2020-10:37)

Bu Balık Hem Zehirli Hem de Çok Lezzetli

Son yıllarda Doğu Akdeniz kıyılarında çok sık görülen aslan balığı, dikenlerindeki zehirden dolayı vatandaşları ve balıkçıları tedirgin etse de dikenlerinin kolay temizlenmesi ve etinin lezzetli olması keşfedilince, ekonomik değeri de yüksek bir ürüne dönüştü.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, balığın etinde zehir olmadığını fakat dikenlerini temizlerken dikkat etmek gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ayas, aslan balığının şu anda tezgahlarda kilosunun 20 TL'den satıldığını belirterek, ‘Deniz balıklarının arasında vitamin açısından çok fark bulunmaz. Bunlar üst düzey gıdalardır. Omega-3 yönünden zenginlerdir. Aslan balıkları orta yağlıdır, besinsel olarak da mineral ve aminoasit içeriğine sahip türdür’ dedi.

SÜVEŞ KANALI'NIN AÇILMASIYLA AKDENİZ KIYILARINA GELDİ

Pasifik ve Hint Okyanusu'ndaki mercan kayalıklarında yaşayan aslan balığı, Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birlikte son yıllarda Doğu Akdeniz kıyılarında da fazla görülmeye başladı. Uzmanlar, Mersin kıyılarında da popülasyonu artan aslan balığının, tehlikeli olduğu kadar lezzetli bir balık türü olduğunu söyledi. Dikenlerindeki zehir olmasından dolayı vatandaşları ve balıkçıları tedirgin eden aslan balığı, kolay temizlenmesi ve lezzetli olması nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bir ürüne dönüştü.

ETİNDE ZEHİR BULUNMUYOR

Doç. Dr. Deniz Ayas, sırt yüzgecinde bulunan dikenlerin zehirli olmasından dolayı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, ‘Şu anda tezgahlarda kilosu 20 TL'den satılan aslan balığı, dikenleri temizlendiğinde tüketilebilen türlerden. Balığın etinde herhangi bir zehir bulunmuyor. Ayrıca çok da lezzetli bir balık. Şu anda amatör balıkçıların uzatma ağlarında çıkıyor. Üst düzey gıdalardan olan aslan balığı, orta yağlı olup, besinsel olarak mineral, aminoasit ve Omega 3 yönünden zenginlerdir’ dedi.

40- 42 DERECE SICAK SUDA ZEHİR ETKİSİNİ KAYBEDİYOR

Aslan balığından insana enjekte edilen zehrin, 40- 42 derece sıcak suda etkisini yitirdiğini söyleyen Doç. Dr. Ayas, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Dikenler elinize battığında basınçla birlikte zehir enjekte oluyor. Zehrin enjekte olduğu yerde ağrı meydana geliyor. Eğer elinizi 40- 42 derecelik suya batırmazsanız, elinizde çok şiddetli ağrı oluşuyor. Zehirli tüm balıklarda bu yöntem uygulanabilir. Zehir bu yöntemle dışarıya atılacaktır.’

Haber365
bilgi@haber365.com.tr