25.07.2020-12:14 (Son Güncelleme:25.07.2020-12:34)

Bu Alışkanlıklar Kalbi Bitiriyor!

Sıcak havalar kalp sağlığının tehlikeye girmesine neden olur. Yaz aylarında kalp krizi vakalarına sık rastlarız. Ayrıca Koronavirüs tehlikesi de kalp sağlığını tehdit ediyor. Bunların yanı sıra kalp sağlığını tehlikeye sokan alışkanlıklarda mevcut. Peki, kalp sağlığını tehlikeye sokan alışkanlıklar nelerdir?

Hayatın ve canlılığın kaynağı olan kalp, anne karnında harekete geçen ilk organdır. Bebek kalbi anne karnında, altıncı haftadan sonra atmaya başlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı, vücudumuzun içerisine hareket etmesini sağlayan bir kalp bir nevi pompa görevi görür. Kalp sağlığının korunması diğer organların sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Ancak bazı alışkanlıklar kalbin zarar görmesine neden oluyor. Sizin için kalbi bitiren zararlı alışkanlıkları bir araya getirdik. Detaylar haberimizin içeriğinde…

STRES

Stres, kalp sağlığının etkilenmesinin yanı sıra birçok rahatsızlığında ana sebebidir. Farkına varmadan iş hayatında veya özel hayatta strese neden olan olaylara maruz kalırız. Stres altında kalp atışı hızlanmaya başlar ve soluk alıp vermede zorlanmalar yaşanır. Bu durum kalp sağlığının doğrudan etkilenmesine neden olur. Bu yüzden yoğun stres yaşayan kişilerin belirli aralıklara doktor kontrolüne gitmeleri gerekir.

DÜZENSİZ UYKU

Vücudun ihtiyacı olan uykunun alınmaması, çeşitli hastalıklara yol açar. Uyku düzensizliği kalbin yorulmasına neden olduğu için kalp yetmezliği riskini artırır. Yapılan araştırmalar günlük 6 ila 8 saat uyku uyunmasının sağlık açısından en ideal süre olduğunu ortaya koymuştur.

SPORSUZ HAYAT

Spor yapmak, kalp sağlığı için çok önemlidir. Her gün düzenli spor yapmak kalp krizi riskinin azalmasını sağlar. Spor yaptığınız zaman vücudunuzdaki kaslar nasıl çalışıyor ve güçleniyorsa, kalp kaslarınızda aynı şekilde çalışır ve güçlenir. Böylece kalp, kan pompalama işlemini daha sağlıklı yerine getirir.

AŞIRI YAĞLI VE TUZLU BESİNLER TÜKETMEK

Aşırı yemek yemenin dışında yağlı ve tuzlu besinler tüketmek kalp rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olur. Yağlı besinlerin tüketimi kolesterolün artmasına yol açtığı gibi kilo alımına da sebep olur. Yağlı yemeğe ağlı olarak karaciğerde yağlanma görülür. Bunun dışında gece yemek yemek kalp sağlığı için son derece sakıncalıdır.

KAFEİN KULLANIMI

Kafein; özellikle kahve, çikolata ve çayın içerisinde bulunan, bağımlılığa neden olan bir maddedir. Fazla kafein tüketimi kalp ritminin bozulmasına ve çarpıntıya yol çar. Doktorlar özellikle kalp hastalarının gün içerisinde kahve tüketimini sınırlı tutmaları konusunda uyarıyor. Bunun yanı sıra vücuda çok fazla kafein almak tansiyonu da olumsuz etkiler. Bu nedenle kafein tüketimini kontrol altına almaya özen göstermeniz gerekir.

SİGARA VE ALKOL TÜKETİMİ

Sigara ve alkolün vücuda hiçbir faydası yok. Aksine zararı daha çok. Bu herkesçe bilinen bir durumdur. Birçok hastalığın nedenleri arasında yer alan sigara ve alkol kullanımı kalbinde doğrudan zarar görmesine neden olur. Bu nedenle sigara ve alkol alışkanlığının bir an önce terk edilmesi gerekiyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr