27.09.2019-10:55 (Son Güncelleme:27.09.2019-10:54)

Brusella Nedir? Nasıl Bulaşır?

Brusella bakteri olarak bilinen ve hayvansal gıdalarla ilişkili bu bakteriyi tanımak ve sakınmak gerekiyor.

Brusella nedir? Nasıl bulaşır? Nasıl korunuruz? İşte, brusella bakterisine dair merak edilenler...

BRUSELLA NEDİR?

Ateş atakları ile izleyen bulaşıcı mikrobik hastalık olan brusella, insanlara da bulaşabilen bir hayvan hastalığı olarak tanınıyor. Koyun, keçi, at, sığır ve köpekler arasında çoğunlukla görülen hastalık, gribal şikayetlerle başlıyor. Brusella, hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Hastalık kendini hafif göstergelerden ağır şikayetlere dek değişebilen akut veya kronik seyirli bir biçimde gösterebilir. Birçok hastalığı taklit edebilen sistemik bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde genelde görülen, ekonomik kayıplara sebep olan ve gıda güvenliğini direkt etkileyen önemli bir halk sağlığı problemidir. Etiket bilgileri var olmayan, kaynağı belli olmayan ve güvenli alanlarda üretildiğinden emin olunmayan süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri yenmemelidir. Pastörize olmayan veya güzelce kaynatılmamış sütten yapılan süt ürünleri (peynir, krema, tereyağı, kaymak, dondurma benzeri) tüketilmemelidir. Salamura peynirler en az 3 ay, yumuşak peynirler en az 6 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et ve et ürünleri yeterli miktarda pişirilmeden tüketilmemelidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr