Bruksizm kişinin uykusunda bilinç dışı olarak dişlerini sıkması, gıcırdatması durumuna deniyor. Bu duruma neden olan etkenlerin başında yoğun stres, kaygı, endişe gibi duygular geliyor. Bir çok kişinin sıklıkla karşılaştığı bu durum çoğu zaman farkında olmadan gelişiyor.
Uzmanlar negatif yaşam etkilerinin bruksizmi ciddi ölçüde etkilediğini belirtiyor. Gerilim, öfke, hayal kırıklığı, acı gibi duygulara maruz kalan, rekabetçi ve aceleci bir karaktere sahip olan kişilerde yoğun bir şekilde rastlanan buruksizm her 5 kişiden 2’sinde görülüyor.
ZARARLARI
Dişlerin birbirine sürtünmesi neticesinde aşınma, sızlama, çatlak ve kırıklar meydana gelirken aynı zamanda çıkmakta olan dişlerde de yer değiştirmeler söz konusu oluyor.
Yanağın iç kısmında beyaz çizgiler meydana geliyor ve dilin etrafında dişlerin izleri belirginleşiyor. Başta, boyunda ve yüz kaslarında ağrılara neden oluyor.
Bruksizm aynı zamanda alt yüz yüksekliği düşüyor, çene ucu ve burun ucu birbirine yaklaşıyor ve olunduğundan daha yaşlı bir görüntüye yol açıyor.
TEDAVİSİ
Kişinin deneyimlediği strese paralel olarak yükselen bruksizm durumu, bazen dişlerdeki kapanış bozukluklarından da meydana gelebiliyor.
Diş problemlerinin ortadan kaldırılmasıyla bu sorun halledilirken, sorun dişlerin yapısından dolayı değilse, vakaya göre farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağıya kaydırın.