04.06.2018-16:32 (Son Güncelleme:04.06.2018-16:20)

Bronşit

Bronşit soğuk algınlığı ve grip ile ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. Bronşitin diğer belirtisi akciğer intihaplanması, akciğerde mukus birikimi, ateş, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Islak ve kuru öksürükle kendini gösterir.Bronşit tedavisi nasıl geçer, belirtileri neler?İşte tüm merak edilenler haberimizde.

Bronşit soğuk algınlığı ve grip ile ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. Bronşitin diğer belirtisi akciğer intihaplanması, akciğerde mukus birikimi, ateş, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Islak ve kuru öksürükle kendini gösterir.Bronşit tedavisi nasıl geçer, belirtileri neler?İşte tüm merak edilenler haberimizde.

Bronşit akut ve kronik olarak 2 farklı şekilde karşımıza çıkar. Akut bronşit, grip, kızamık, boğmaca, tifo gibi hastalıklarla kendini gösterir, nefes alıp vermede zorlanılırken kronik bronşit ise intihaplaşmayla ortaya çıkar, öksürük aylarca devam eder.

BRONŞİTE İYİ GELEN BESİNLER NELER?

C vitamini

C vitamini içeriğindeki güçlü antioksidan ile bronşitten kurtulmanıza yardımcı olur. C vitamini yönünden zengin olan kırmızı biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, lahana, portakal, mandalina, elma, nar, kivi, çilek gibi gıdaları tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak viral ve bakteriyel enfeksiyonları geçiren doğal bir antibiyotiktir. Sarımsak tüketimi arttırılarak enfeksiyonla mücadelesinde vücudunuza destek olabilirsiniz.

Zencefil

Zencefil ishal, hazımsızlık, mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomların tedavisine yardımcı olur. ayrıca, intihap önleyici özelliği ile akut bronşit tedavisinde kullanılır. Kuru öksürük ve balgam sökmek için zencefil çayı içebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal anti inflamatuar özelliğinden dolayı, bronşite iyi gelir. 1 bardak sütün içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve kaynatın. Bu karışımı günde 2-3 kere için. Gece uyumadan yarım saat önce içmeniz nefes tıkanıklıklarınızı engeller.

Nane

Nane içinde bulunan mentol ile akciğerlerdeki mukus birikimi kırar ve öksürük yoluyla vücuttan atılmasını sağlar.

Mantar

Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını azaltarak akciğerlerin iyileşmesini sağlar. Bu mantarlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok eder.

Tuzlu su

Tuzlu suyla gargara yapmak bronşite iyi gelir. Boğazda biriken balgamı temizler ve nefes borusunu açar. Ayrıca, boğaz intihabını yatıştırır.

Bal

Doğal antibiyotik olduğundan bal bronşlardaki intihabı azaltır. Balı limon ve zencefille karıştırarak tüketmeniz daha etkili sonuçlar verir. Aynı zamanda soğan suyu ile balı karıştırmak da bronşları açar.

Soğan

Soğan balgam söktürücü etkiye sahiptir. Soğan yemek veya 1-2 çay kaşığı soğan suyu içmek bronşların açılmasını sağlar.

Susam

Susam tohumu göğüs ağrılarına ve bronşite oldukça faydalıdır. 1 kaşık susam, 1 çay kaşığı keten tohumu ve 1 tutam tuzu bal ile karıştırın. Bu karışımı günlük olarak tüketin.

Su

Bol miktarda su tüketmek bronşit tedavisinde oldukça etkilidir. Su balgam çıkarmaya yardımcı olur ve vücuttaki intihabı daha rahat dışarı atar.

Su teresi otu

2 gr kuru su teresi otu ile 1 bardak suyu demleyip bir süre bekletip yemeklerden sonra 1 bardak için. Bronşite karşı oldukça faydalıdır.

Ayrık otu

Solunum yolu rahatsızlıklarında ve enfeksiyonlarda kullanılan bir bitkidir. İçerdiği E vitamini sayesinde solunum yolları intihaplarına çok iyi gelir.

Karaturp kökü

Karaturp soyup doğrayın ya da rendeleyin ve suyu çıkararak için. Günde 1 fincan içebilirsiniz. Suyunu sıktıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletirseniz içerisine şekerde katabilirsiniz.

Ihlamur çiçeği

Balgam çıkarılmasına faydalı bitkilerden birisi de ıhlamur çiçeğidir. 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği 1 bardak kaynar suda demleyin biraz bekledikten sonra için. Bu kür tarifi ile balgam çıkarmanız kolaylaşacaktır. Günde birkaç kez tüketebilirsiniz.

Rezene

1 tatlı kaşığı rezenenin üzerine bir bardak kaynar su dökerek 15 dakika kadar demleyin, günde birkaç kez içebileceğiniz rezene çayı sayesinde balgamlı öksürünüz geçecektir.

Melisa otu

Melisa otu, oğul otu ve balı karıştırarak macun haline getirin. Bronşite karşı tüketebileceğiniz bu tarif, nefes darlığı çeken hastalar için de oldukça rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.

İngiliz muzu
İngiliz muzunu kurutulmuş olarak 1 tatlı kaşığını kaynar suya katın ve demleyin. Soğuduktan sonra için.

BRONŞİTİN BELİRTİLERİ NELER?

Akut ve kronik bronşit türleri genel olarak aynı belirtileri göstermekle birlikte kronik bronşitin belirtileri çok daha belirgin ve ciddidir. Bronşitin genel olarak belirtileri ise;

Sürekli öksürük,

Açık beyaz, sarımsı, gri veya yeşil renkli balgam,

Yorgunluk, halsizlik,

Nefes almada güçlük, nefes darlığı,

Hafif ateş ve titreme hali,

Göğüste tıkanma hissi ve rahatsızlık şeklinde sıralanabilir.

Akut bronşit vakaları genelde hiçbir müdahale gerektirmeden geçebilir ve birkaç hafta süren öksürükten sonra kendiliğinden iyileşir. Ancak kronik bronşitler daha uzun süreli tedaviler gerektirir, tıbbi müdahale olmadan kendiliğinden iyileşemez. Kronik bronşit durumunda 3 aydan fazla süren öksürük nöbetleri, saydam, yeşil veya sarı akıntılar görülebilir. Doktorun kesin olarak kronik bronşit teşhisi koyması durumunda hastalar, sağlığına maksimum derecede dikkat etmeli ve atakları beklemeden düzenli şekilde doktor kontrolüne gitmeli, reçete edilen ilaçları eksiksiz kullanmalıdır.

BRONŞİT NEDEN OLUR?

Akut bronşit vakalarına genellikle virüs, soğuk algınlığı ve grip gibi faktörler sebep olmaktadır. Bu durumda doktor reçetesi ile kullanılan antibiyotikler bu tür bronşitleri geçici olarak öldürür, ancak vücudun savunma sistemini kendine bağımlı yapar. Yani bronşiti antibiyotikle tedavi etmek aslında, bir sonraki bronşit hastalığında o antibiyotiğin yeterli olmaması anlamına gelir. Bundan dolayı da özellikle son yıllarda bu tür bronşit vakalarında antibiyotikten çok, doğal tedavi çözümleri önerilir. Kronik bronşit sorununa ise en yaygın sebep sigara bağımlılığıdır. Bununla birlikte hava kirliliği, toz veya çevredeki olumsuz koşullar kronik bronşiti tetikleyen faktörlerdir.

BRONŞİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Akut bronşit genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmadan iyileşmektedir. Bronşit tedavisi için hastalarda görülen bulgulara yönelik semptomatik tedavi yapılır. Antipiretik ve aneljezikler, kodein veya dekstrometorfan içeren öksürük şurupları, mukolitikler ve antihistaminikler bronşitin semptomlarını gidermekte kullanılır. Sigara içen hasta mutlaka sigaraya ara vermelidir bırakabiliyorsa bırakmalıdır.

Bronşit tedavisinde antibiyotik kullanımı tartışmalıdır. Ateş, balgam ve öksürükte yarı gün azalma sağlamasına rağmen, yan etki, anti bakteriel dirençte artma, kısıtlı etkinlik ve maliyet gibi nedenlerle kullanımından kaçınılmaktadır. Genellikle bu amaçla kullanılan antibiyotikler azitromisin, eritomisin veya doksisiklindir. Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre 5-14 gündür. Ek olarak antiviral ilaçlar influenza için kullanılır. Enfeksiyonel akut bronşit tedavisinde ana amaç belirtilerin hafifletilmesidir.

Eskinden akut bronşit tedavisinde kullanılan antibiyotikler günümüzde etkisi kaybetmiştir ve bakteriler antibiyotiklere dirençli hale geldiğinden antibiyotik tedavisi kullanılmamaktadır. Doktorunuz sadece gerekli gördüğü takdirde (örneğin kronik akciğer sorunu bulunan hastalarda) antibiyotik tedavisi önerebilir.

Bu nedenle kendi kendinize antibiyotik almanın bronşit tedavisine bir katkısı yoktur. Aksine bronşit belirtilerine ek olarak antibiyotiğin yan etkileriyle de uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuz şiddetli öksürüğün neden olduğu kas ağrıları için reçeteli veya reçetesiz ağrı kesici önerebilir. Bronşit tedavisi boyunca su içmeniz son derece önemlidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


Haber365
bilgi@haber365.com.tr