09.01.2023-15:02 (Son Güncelleme:09.01.2023-18:24)

Brezilya’da ortalık karıştı: Seçimi kaybeden başkan ABD’ye kaçtı, taraftarlar kongre binasını bastı

Brezilya’da 30 Ekim’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimleri kazanan Luiz Inacio Lula da Silva, 1 Ocak’ta yemin ederek göreve başladı. Brezilya eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, görevi seçilmiş yeni Başkana devretmeden askeri uçakla ABD’ye kaçtı. Bugün ise eski başkanın destekçileri başkentte bulunan kongre binasını bastı. Göstericiler, ellerinde Brezilya bayrakları ile Ulusal Kongre’nin içine girerken polis göstericilere biber gaz ile müdahale etti.

Eski Başkan Bolsonaro seçimi kaybettiğini kesinleştiğinde ABD’ye kaçtı. Bolsonaro’nun binlerce taraftarı kongre binasını bastı. Polisin müdahalede bulunduğu Bolsonaro destekçileri, ordudan müdahale talebinde bulundu. Destekçiler polis bariyerlerini aşarak kongre binasına girdi.

Polis, aşırı sağcı Bolsonaro destelilerini dağıtmak için biber gazı kullandı. Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva karşıtı eylem düzenleyen Bolsonaro destekçileri orduya müdahale çağrısında bulundu.

Bolsonaro askeri uçak ile Amerika'ya kaçtı

Bir AFP fotoğrafçısının aktardığına göre, bugün Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yüzlerce sağcı destekçisi, başkent Brasilia'daki Kongre binasına girdi. Brezilya polisi ise bu kişilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Görüntüler ABD seçimi kaybeden Trump destekçilerini hatırlattı.

Kongre binası bariyerler güvenlik altına alınmıştı. Ancak solcu Luis Inacio da Silva'nın zaferini kabul etmeyen Bolsonaro destekçileri, rampaları aşarak binanın içine girdi.Bazı göstericilerin Temsilciler Meclisi ve Senato binalarının çatısına çıktığı görüldü. Sözkonusu baskın, yeni Devlet Başkanı Lula'nın yemin töreninden bir hafta sonra gerçekleşti.



Destekçileri Kongre Binasını bastı

Güney Amerikanın en büyük ülkesi, nüfusu 212 milyon aşan Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı. Bolsonaro görevi seçilmiş yeni Başkana devretmeden ABD’ye kaçtı.>Seçim sonuçları açıklandıktan sonra Bolsonaro sonuçtan memnun olmayıp ülke genelinde yol kapatma eylemleri düzenleyip, ordudan solcu Luis Inacio da Silva'nın hükümeti devralmasını engellemesini istemişti


mihrabkurt@haber365.com.tr