18.10.2024-23:35 (Son Güncelleme:18.10.2024-23:35)

Boşnak Lider Aliya İzetbegoviç 21. Yıl Dönümünde Anıldı

Aliya İzetbegoviç, 21. ölüm yıldönümünde Saraybosna'da düzenlenen anma etkinliğiyle yad edildi.

Aliya İzetbegoviç 21. Yıl Dönümünde Anıldı

Ağımsız Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in vefatının 21. yılı dolayısıyla bir anma programı düzenlendi. Etkinlik, Aliya İzetbegoviç Müzesi ve Aliya İzetbegoviç Vakfı tarafından başkent Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'da gerçekleştirildi.

Etkinliğe Yoğun İlgi

Programda Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic, Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç ve çok sayıda davetli katıldı. Becirovic, burada yaptığı konuşmasında İzetbegoviç'in ülkenin tarihinde silinmez izler bıraktığını vurgulayarak, onun düşünür, filozof ve insan hakları savunucusu özelliklerini öne çıkardı.

Becirovic'ten Anlamlı Mesajlar

Becirovic, İzetbegoviç'in tüm vatandaşların eşit hak ve özgürlüklere sahip olması için verdiği mücadeleye değinirken, "Bize vatanı, birlikteliği ve insanlığı koruma görevi bıraktı. Bu zeki ve cesur insan, yaşamı boyunca barbarlığa barbarlıkla karşılık vermemeyi öğretti" şeklinde konuştu. İzetbegoviç'in çok etnikli ve demokratik Bosna-Hersek'inden vazgeçmeyeceklerini de ifade etti.

Tarih ve Kahramanlara Saygı

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’in savaş suçlusu Ratko Mladic ile İzetbegoviç'i kıyaslamasına da değinen Becirovic, "Bosna Hersek'in savunucularını kimsenin kıyaslamasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Panel ve Fotoğraf Sergisi

Anma programı sırasında, Prof. Dr. Mirko Pejanovic, Prof. Dr. Emir Hadzikadunic ve Mirza Hajric tarafından İzetbegoviç'in siyasi yaşamı üzerine bir panel gerçekleştirildi. Ayrıca, İzetbegoviç'in hayatını belgeleyen bir fotoğraf sergisi de açıldı.

Ülkesinin bağımsızlığına liderlik eden İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna’da hayatını kaybetmişti.

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in vefatının 21. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi. Aliya İzetbegoviç Müzesi ve Aliya İzetbegoviç Vakfı tarafından başkent Saraybosna'daki Ulusal Tiyatro'da organize edilen anma programına, Demokratik Eylem Partisinin Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç (sağ 2) de katıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr