Börek Çeşitleri Ve Tarifleri
sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar hemen hemen günün her öğününde tercih edilen börek çeşitlerini sizler için derledik.
Fırında çiğ börek
Malzemeler 3 yufka 500 gr kıyma 1 büyük soğan 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 su bardağı ayçiçek yağı 1 yumurta sarısı üzeri için susam çörekotu fırında çiğ börek nasıl yapılır kıymayı bir kaba alın. soğanı rendeleyip kıymaya ilave edin. tuz, karabiber ile tatlandırın. bir yufkanın tamamını düz bir alana yayıp üzerini fırça yardımıyla yağlayın. yufkanın tam ortasına hazırladığınız kıyma harcından yayın. kenarından tutup diğer yarısının üzerine katlayın ve çok sıkmadan sarın. uçlarından tutup içe doğru kıvırın ve yağlanmış fırın tepsisine alın. aynı işlemi diğer yufkalar için de tekrarlayın. hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. üzerine susam ve çörekotu serpin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. ılık servis yapın.
Kıymalı semizotlu börek
4 yufka iç harcı için: 2 soğan 250 g kıyma 2 demet semizotu 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber sosu için: 3 su bardağı su 1.5 su bardağı un 1/2 su bardağı sıvı yağ 3 yemek kaşığı susam iç harcı için soğanları yemeklik doğrayın. semizotunu yıkayıp, ince doğrayın. zeytinyağını ve kıymayı bir tavada 5 dakika kavurun. tuz ve karabiber ekleyin, ocaktan alıp soğutun. sos için büyük bir kasede su, un ve zeytinyağını karıştırıp çırpın. fırın tepsisine bir kat yufkayı, kenarları dışa taşacak şekilde serin. unlu su karışımından yarım kepçe alarak yufkanın üzerine gezdirin. ikinci yufkayı buruşturarak serin. tekrar yarım kepçe sos ve kıymalı harcın yarısını serin. üçüncü yufkayı koyun ve yeniden üzerine sos ve kıymalı harcın tümünü serin. son yufkayı yine buruşturarak serip, en alttaki yufkanın uçlarını üzerine kapatın. dilimleyin ve kalan unlu sosu gezdirip, susamı serpin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. sıcak olarak servis yapın.
Kavurma börek
Hamuru için: 2 yumurta 2 yemek kaşığı yoğurt 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı karbonat 1 çay bardağı su 4 su bardağı un 1 çay kaşığı tuz içi için: 200 g kıyma 3 patlıcan 2 soğan 2 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı zeytinyağı araları için: 125 g eritilmiş tereyağı açmak için: 1 çay bardağı un 1 çay bardağı mısır nişastası üzeri için: 1 yumurta sarısı içi için patlıcanları alacalı soyup zar büyüklüğünde küp küp doğrayın, tuzlu suda bekletin. tencereye kıyma ile yemeklik doğradığınız soğanları koyup karıştırın. zeytinyağını ekleyip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. üzerine çok ufak doğranmış patlıcanları atıp tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte arada bir karıştırarak, patlıcanları su koymadan 10 dakika pişirin. soğuması için kenarda bekletin. hamuru için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, zeytinyağı, karbonat ve suyu alın. elinizle karıştırın ve un ekleyerek yoğurun. börek hamuru pürüzsüz hale gelene kadar yoğurmaya devam edin ve üzerini örtüp 20 dakika bekletin. hamuru 5 eşit bezeye bölün. bezeleri un, nişasta karışımı serperek oklava ile yufka büyüklüğünde açın. aralarına eritilmiş tereyağı sürün ve yufkaları üst üste koyun. 5 adet yufkayı sararak rulo yapın. rulo şeklindeki hamuru 20 dakika yağı çekmesi için bekletin. bekletilen ruloyu 1 parmak eninde bıçakla dilimleyin. her bir hamur dilimini, kesilen taraf üste gelecek şekilde un serpiştirilmiş tezgaha koyun. hamur dilimlerini merdane ile açarak inceltin. içine kıymalı patlıcanlı harçtan 2 tatlı kaşığı kadar koyun. uç kısımlarını üst üste katlayıp, kenarlarını bastırın. fırın tepsisini yağlayarak, börekleri dizin. üzerlerine yumurta sarısını sürün. önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirip sıcak servis yapın.
Kabaklı diyet börek
2 adet kabak 2 yumurta 1.5 su bardağı yoğurt 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı buğday unu 2 yemek kaşığı çavdarlı, yulaflı ya da kepekli un 1/2 demet maydanoz 1 demet dereotu 3 yemek kaşığı lor peyniri 1 paket kabartma tozu 1 yemek kaşığı kuru fesleğen 1 yemek kaşığı nane üzeri için: 2 çay kaşığı çörekotu yumurtaların birinin tamamını ve diğerinin sadece beyazını alıp derin bir kaba aktarın. üzerine yoğurt ve zeytinyağı ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. kabakları kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin ve avucunuzun içinde iyice sıkarak fazla suyunu süzün, sonra da yumurtalı karışımın içine ilave edin. diğer taraftan maydanoz ve dereotunu ayıklayıp incecik doğradıktan sonra yumurtalı karışıma ekleyin. üzerine lor peynirini ya da rendelenmiş beyaz peyniri ilave edin. bir taraftan tahta kaşık ya da spatula yardımıyla karıştırırken, diğer taraftan da kabartma tozunu aktarın. yula?ı, çavdarlı veya kepekli undan 2 yemek kaşığı alarak karışıma ilave edip tekrar karıştırın. kuru fesleğen ve naneyle birlikte istediğiniz miktarda tuzu da ekleyip karıştırın. 25-28 cm çapında yuvarlak ya da dikdörtgen şeklindeki bir fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın. katı muhallebi kıvamında olan hamuru yağlanmış kalıba aktarın. bir kaşığı suya batırıp kaşığın tersiyle böreğin üzerini düzeltin. bir kasede çırptığınız yumurta sarısını böreğin üzerine kaşıkla sürün, ardından üzerine çörekotu serpiştirin. böreği önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. biraz ılınmasını bekleyip dilimleyerek servis yapın. dilerseniz küçük kareler halinde keserek, kürdanlara saplayarak da servis yapabilirsiniz.
Ispanaklı börek
• 500 g ıspanak (iri doğranmış) • 3 adet yufka • 200 g lor peyniri • 200 g yağlı beyaz peynir • 1 su bardağı ceviz içi (iri doğranmış) sosu için • 3 yumurta • 1 çay bardağı krema • 1 çay bardağı soda • yarım çay bardağı zeytinyağı • 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi bir kasede sosu için yumurtaları, kremayı, sütü ve rendelenmiş muskatı çırpın. en son sodayı ekleyin. hafifçe karıştırın. yufkalardan bir tanesini ayırın. kalan iki yufkayı iri parçalar halinde doğrayıp geniş bir kaba alın. ıspanakları yufkaların olduğu kaba ilave edin. rendelenmiş beyaz peynir, lor peyniri ve ceviz içini de ekleyip harmanlayın. ayırdığınız yufkayı yağlanmış, ısıya dayanıklı dikdörtgen bir tepsiye, kenarlarından sarkacak şekilde yayın. yufkanın üzerine ıspanaklı iç malzemeyi yayın. yufkanın sarkan kısımlarını içe doğru kıvırarak kenarına kapatın. üzerine hazırladığınız sosu dökün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. fırından alıp dilimleyerek servis yapın.
Tavuklu börek
5 adet yufka 1 çay bardağı sıvı yağı 1 çay bardağı su iç harcı için: 3-4 tavuk pirzola 2-3 domates 1 kuru soğan 2 sivri biber 2 dal maydanoz 2 dal dereotu tuz pul biber karabiber 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yumurta susam tavuğu haşlayın ve bir kaba alarak soğuduktan sonra küçük parcçalara ayırın. üzerine kabuklarını soyduğunuz ve küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve soğanı ilave edin. ardından ince ince doğradığınız biberleri, maydanozu, dereotunu, baharatları, tuzu ve sıvı yağı ekleyip iyice karıştırın. sosu için bir kaba sıvı yağı ve suyu koyup karıştırın. yufkaları tek tek soslayarak ikiye katlayın, tekrar üzerine yağ sürün. yufkanın geniş kenarına tavuklu harçtan koyup rulo şeklinde sarın. ıık hazırlanan yufkaya gül şekli verip, yağlanmıs¸ tepsinin ortasına yerleştirin. kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp, gül şekli verdiğiniz yufkanın etrafına dolayın. üzeri için yumurta sarısını ve sıvı yağı karıştırıp böreğin her yerine sürün. böreklerin üzerine susam serpip, önceden ısıtılmış 185 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. ılık servis yapın.
Patatesli rulo börek tarifi, nasıl yapılır?
Malzemeler 3 adet yufka 2 adet yumurta 3 yemek kaşığı yoğurt 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı 5 adet orta boy haşlanmış patates 200 gram beyaz peynir 1 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı tuz-karabiber püf noktası börek hafif donmadan doğrarsanız, dilimler çok yassı olabilir. tuz oranınıza peynirinizin tuz oranına göre karar verin. pişirme önerisi yufkalar altın rengi bir görünüm almadan fırından çıkarmayın, yoksa çıtır çıtır bir doku elde edemezsiniz. nasıl yapılır? yufka hariç tüm malzemeleri iyice karıştırın. bir yufkayı serin, üstüne patatesli harçtan sürün, üzerine 2. yufkayı yayın yine patatesli harçtan sürün ve son kata da aynı şeyi yapın. yufkaları rulo yaparak sıkıca sarın. streç filme sararak buzluğa koyun. fırını 200 derecede ısıtın. börek hafifçe donunca, keskin bir bıçak yardımıyla 1cm kalınlığında dilimleyin. dilimleri yağlı kağıt üzerine dizin, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana, çıtır çıtır bir görünüm elde edene kadar pişirin.
Baklava yufkasıyla patatesli börek
1 paket hazır baklava yufkası 1 çay bardağı sıvıyağ 100 g erimis¸ tereyağı 1 su bardağı süt iç harcı için: 5 orta boy patates 1 soğan 2 dal maydanoz tuz karabiber pul biber üzeri için: çörek otu patatesli harç için patatesleri haşlayıp ezin. soğanı rendeleyip az sıvı yağ ile kavurun, sonra kenara alın ve içine ezilmiş patatesi, ardından da diğer iç haç malzemelerini ekleyip karıştırın. sıvı yağ, erimiş tereyağı ve sütü karıştırın. 1 yufkayı alarak tezgaha serin, üzerine yağlı karışımdan fırça yardımı ile sürün. diğer yufkayı da üzerine yerleştirin, yeniden yağlı karışımdan sürün. bu işlemi 4 yufka olacak şekilde tekrarlayın. dördüncü yufkanın üzerine de yağlı karışımdan sürerek yufkayı ortadan yanlamasına ikiye bölün ve uç kısımlarına patatesli harç koyarak rulo şeklinde sarın. bıçak yardımı ile parmak büyüklüğünde parçalar keserek tepsiye yerleştirin. üzerine yumurta sarısı sürerek susam ve çörek otu serpiştirin. önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarana kadara pişirin. fırından aldığınız börekleri ılık servis yapın.
Baklava yufkasından peynirli börek tarifi
Baklava yufkasından börek malzemeleri baklavalık yufka ( benim 24 adet yufka vardı elimde ) 300 gr peynir (kaşar ve beyaz peynir karışık olabilir) 1 su bardağı süt 1/2 su bardağı ayçiçek yağı 1 yumurta akı (yumurta akı peynirin akmasını engelleyecek) baklava yufkasından börek hazırlanışı peyniri bir kaba alarak yumurta akı ile yoğurun. yağı ve sütü bir kapta karıştırın. baklavalık yufkayı tezgahınıza serin. üzerine yağ süt karışımından sürün. yufkanın her yerine sürmeniz önemli ama çok ıslak olmasın. baklavalık yufka çok ince olduğu için çok ıslanırsa tezgaha yapışır. ikinci kat yufkayı serin ve yağ süt karışımından sürün. üçüncü kat yufkayı serin ve yağ süt karışımından sürün. dördüncü kat yufkayı serin, üzerine yağ süt sürün sonra iç malzeme olan peyniri uzun kenar boyunca koyun. yufkanızı rulo yapın ve istediğiniz boyutlarda 4-5 parçaya bölün. tepsiye aldığınız böreklerin üzerine tereyağ ve sıvıyağı karıştırarak sürün. 200 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.
Puf böreği
1 yumurta 1.5 su bardağı un 1/2 su bardağı ılık su 1 çay kaşığı silme kabartma tozu 1 tatlı kaşığı elma sirkesi 1 çay kaşığı tuz içi için: 200 g yağsız beyaz peynir ya da lor peyniri 8-10 dal maydanoz yaprağı kızartmak için: 2 su bardağı sıvı yağ un, kabartma tozu ve tuzu geniş bir kaba alıp karıştırın. orta kısmını parmak uçlarınızla açarak yumurtayı kırın. ılık suya sirkeyi ekleyip yavaş yavaş orta kısma dökün ve parmak uçlarınızla karıştırın. yanlardan orta kısma doğru un alarak, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayacak bir hamur elde edin. hamurun üzerini streç filmle örterek 35-40 dakika dinlendirin. peyniri rendenin ince bölümü ile rendeleyip ince kıydığınız maydanozla karıştırın. dinlenmiş hamuru yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp elinizle yuvarlayın. hafif unladığımız tezgahta hamur bezelerini merdane ile ince şekilde açın. kare şeklinde kestiğiniz hamurların yarısına peynirli malzemeden koyun, diğer yarısını da üzerine kapatarak kenarlarını çatalla ya da kare kalıp ile bastırarak kesin. kızgın yağda arkalı önlü kızartıp kağıt havlu üzerinde fazla yağını çektirin ve ılık servis yapın.
1 yufka 250 g kaşar rendesi 1 yeşil biber 1 kırmızı biber çeyrek kangal sucuk 1 yumurta galeta unu çok az sıvı yağ yufkanızı 6 eşit parçaya bölün. biberleri ve sucukları küp küp doğradıktan sonra belirtilen ölçüdeki peynirin içerisine ekleyin. 6 parçaya ayırdığınız yufkaların her birini düz bir zemine yerleştirip geniş yerine hazırladığınız iç harcından koyun ve kare şeklinde katlayın. 6 adet yufkanızı da bu şekilde hazırladıktan sonra önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırın. kızartma tavasında az yağ ile altlı üstlü kızartın.
Pırasalı kış böreği
Hamuru için 1 kg un 1 yemek kaşığı sirke 1.5 çay bardağı zeytinyağı 4 su bardağı su iç harcı için 9-10 dal pırasa yarım çay bardağı zeytinyağı 150 g kaşar loru tuz kırmızı pul biber arası için 1 su bardağı zeytinyağı 1 su bardağı eritilmiş tereyağı hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. üzerini nemli bir bezle örtüp 40 dakika dinlendirin. iç harcı için pırasaları 2 cm kalınlığında doğrayıp zeytinyağında soteleyin. pırasalar yumuşamaya başlayınca tuz ve kırmızı pul biber ile tatlandırıp ocaktan alın. kaşar lorunu ekleyip karıştırın. dinlenen hamuru 42 eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi 10 cm çapında açın. zeytinyağı ve eritilmiş tereyağını bir kapta karıştırın. açtığınız yufkaları 14’lü üç gruba ayırın. 14 yufkayı aralarına zeytinyağlı karışımı sürüp üst üste dizin ve oklavayla tepsi büyüklüğünde açın. üzerine pırasalı harcı yayın. diğer katları da aynı şekilde hazırlayıp son yufkanın üzerini yağlayın. önceden ısıtılmış 180derece fırında 40-45 dakika pişirin. ılınınca dilimleyip servis yapın.