02.02.2023-11:03 (Son Güncelleme:02.02.2023-17:30)

Borç yapılandırma paketinde neler var? Yapılandırma paketi neleri kapsıyor? Borç yapılandırma bozulursa ne olur?

Milyonların merakla beklediği konulardan birisi olan borç yapılandırma teklifi TBMM Komisyonu’nda kabul edildi. Borçları olan kişiler ise paketin hangi kapsamda olduğunu öğrenmek için arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Borç yapılandırma paketinde neler var? Yapılandırma paketi neleri kapsıyor? Borç yapılandırma bozulursa ne olur? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

Kamu kurumlarına borcu olan vatandaşların borçlarını yapılandıracak olan 2023 borç yapılandırma paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Pakete göre, tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı kanun kapsamında tütün ürünlerinin zararlarını önleyici, önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun kaynaklı idari para cezaları gibi tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı, kaynak kullanımı destekleme primi borçları gibi borçlar yapılandırılacak. Peki Borç yapılandırma paketinde neler var? Yapılandırma paketi neleri kapsıyor? Borç yapılandırma bozulursa ne olur?

Yapılandırma paketi neleri kapsıyor?

Vergi borçlarının yapılandırılması ve belirli bir seviyeye kadarki borçların silinmesine dair borç yapılandırma paketi, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.


Teklifle birlikte; halkın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor. Teklifle; gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacakların da yapılandırma kapsamına alınması öngörülüyor. Daha önce yapılan yapılandırmalara konulan 36 ay vade, yeni düzenleme ile 48 aya yani 4 yıla çıkarılıyor. Düzenleme; 31 Aralık 2022 yılı öncesi borçları kapsıyor.

Borç yapılandırma paketinde neler var?

Komisyonda kabul edilen kanun kapsamında sicillerinde 5 ila 95 puan cezası olan kişilerin, cezaları sıfırlanıyor. Alkol uyuşturucu ve ölüme sebebiyet verme gibi hallerin dışında bir süre el konulan ehliyetler de iade edilecek. Öte yandan ilk defa yapılan düzenleme ile de vergi dairelerine vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşların 2 bin lirayı aşmayan borçları siliniyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçların toplamı 2 bin lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aranmadan borçları silinecek.


Borç yapılandırma başvurusu ne zaman yapılacak?

Yapılandırma işlemi için 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idareye başvurulacak. Yapılandırılan tutarları peşin veya taksitler halinde ödenecek. İlk taksit ödemeleri de mayıs ayında yapılacak.

AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle değişiklik yapıldı. Bu kapsamda; borçlarını yapılandıran ve taksitle ödeme seçeneğini tercih eden borçlulardan, ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarları ödeyenler, kalan taksitlerini izleyen ay sonuna kadar tamamen ödemeleri halinde, peşin ödeme tercihinde olduğu gibi katsayı uygulanmayacak. AK Parti tarafından verilen önerge ile 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde yabancılara kesilen idari para cezalarının silinmesine ilişkin düzenleme tekliften çıkarıldı.

TÜRMOB, TESK aidat borçlarında 6 olan taksit sayısı 9'a çıkarıldı. Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği'ne olan aidat borçları ile Sulama Birliklerine ödenmesi gereken su kullanım hizmet bedelleri de yapılandırma kapsamına alındı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr