12.08.2024-10:20 (Son Güncelleme:12.08.2024-10:20)

Bölgede hareketlilik en üst düzeyde: İngiliz donanması Güney Kıbrıs açıklarında

İngiliz Kraliyet Donanması, Güney Kıbrıs açıklarına amfibi hücum gemileri gönderirken üsleri Akrotiri’de 1000’in üzerinde komandonun hazır bekletildiği kaydedildi.

İngiltere, Güney Kıbrıs açıklarında büyük hareketlenme yaşıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesinde son günlerde yaşanan askeri hareketlilik dikkat çekiyor. İngiliz Kraliyet Donanması'na ait amfibi hücum gemilerinin Güney Kıbrıs açıklarına yanaştığı ve İngiltere'nin Akrotiri Üssü'nde 1000'den fazla komandonun hazır bekletildiği iddiaları gündeme geldi.

Yabancı asker yoğunluğu artıyor

GKRY'de yayın yapan Havargi gazetesi, gelişmeyi "Kıbrıs'ta yabancı askeri güçlerin yoğunluğu artıyor" başlığıyla duyuruldu. Haberde, adanın etrafında artan askeri varlıkların bölgedeki jeopolitik gerginliklerin bir yansıması olduğu belirtiliyor.


GKRY'nin muhaliflerinden protesto

Ayrıca, ABD Donanması'na ait amfibi hücum gemisi USS Wasp'ın geçtiğimiz günlerde Limasol Limanı'na demirlemesi de bölgede tartışmalara neden oldu. Bu gelişme, GKRY'nin insani yardım rolü çerçevesinde açıklanırken, özellikle muhalif partiler ve bazı aktivistler tarafından protesto edildi.

Askeri hareketlilik arttı

KKTC basınında yer alan bir başka haberde ise Limasol açıklarında kano gezintisi yapan bir kişinin, hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen bir denizaltıyı görüntülediği iddia edildi. Bu olay, bölgede yaşanan askeri hareketliliğin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Bölgedeki bu askeri yığınak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve İsrail'in İran ve Lübnan ile yaşadığı gerginliklerin ardından, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin GKRY'ye yönelik askeri varlıklarını artırmalarıyla ilişkilendiriliyor. Bu durum, özellikle Rum Kesimi'nde ana muhalefet partisi AKEL ve basın tarafından eleştirilmekte.

muratcankilic@haber365.com.tr