Böbrek Taşları ve Tedavisi
Vücuttaki atıkların sağlıklı bir biçimde dışarı çıkılmasına yardımcı olan böbreklerde taş oluştuğunda bu işlevin gerçekleşmesi hayli zorlaşır. Böbrek taşı sorunu yaşayan hastalar için "Böbrek taşları nedir, nasıldır? Böbrek taşlanmasının belirtileri nelerdir? " sorularını yanıtladık. İşte detaylar...
Vücudun dışkıları atma görevini yerine getiren böbreklerin yaşadığı en riskli problemlerden biri böbrek taşlanmasıdır. Tedavi süreci zorlu geçen böbrek taşlanmasına yönelik her detayı sizler için derledik.
BÖBREK TAŞI NEDİR, NASIL OLUŞUR?
Hayati en büyük işlev olan vücuttaki atıkların dışarı boşaltılmasını sağlayan böbreklerin bu işlemi yaparken bazı atıkları tutması böbrek taşlanmasına yol açar.
BÖBREK TAŞININ NEDENLERİ NELERDİR?
Yeterince sıvı tüketilmemesi dengesiz beslenme, fazlaca rafine şeker tüketme ya da böbreklerdeki yapısal bozukluklar taş oluşumuna yol açar.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Böbreklerin atıkları süzmesi sonucu küçük atıklar fark edilmeden idrar yolundan geçer ancak, taş boyutları büyüdükçe böbrekte ve üreterde çoğalır.
Eğer idrar esnasında ağrı yaşanıyorsa, hatta idrardan kan geliyorsa vücutta böbrek taşı olmuş olması muhtemeldir. Bu belirtilere ek olarak mide bulantısı hatta kusma söz konusu ise hatta kişi sıklıkla tuvalete gidiyor ve idrarını tutamıyorsa böbreğinde taş olması ihtimali yüksektir.
BÖBREK TAŞI İÇİN NE İYİ GELİR?
Böbrek taşına iyi gelen süt, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde böbrek taşı düşürmeye bire bir yardımcı olur.
Bunun yanı sıra elma sirkesi taş düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca türlü dertlere şifa olan ısırgan otu da böbrek taşını engelleyici ilk üç besinden biridir.
BÖBREK TAŞI KAÇ MM YE KADAR DÜŞER?
Böbrek taşı rahatsızlığı olan hastaların 4 mm büyüklüğündeki taşları müdahale edilmeden kendiliğinden düşür. Ancak 4-6 mm büyüklüğündeki taşlar tedavi gerektirir.