Bitcoin Nedir? Güvenilir midir?
Hızlı yükseliş ve düşüşleriyle gündemden düşmeyen bitcoin hakkında bilinmeyenler.
Bitcoin nedir? güvenilir midir?
Hızlı yükseliş ve düşüşleriyle gündemden düşmeyen bitcoin hakkında bilinmeyenler.
Bir yılda 12 'ye katladı
Bitcoin, son bir sene içerisinde 1000 dolardan 12 bin dolar seviyelerine geldi. rekor üstüne rekor kıran sanal para, geride bıraktığımız haftayı ciddi yükseliş ve düşüşlerle kapattı. çarşamba günü 11 bin dolar seviyesini geçerek yeni bir rekor kıran bitcoin, birkaç saat içinde yüzde 11'lik düşüşle 2.400 dolar değer kaybederek 8 bin 593 dolara kadar geriledi. yüzde 11'lik düşüş, 26 kasım ayından bu yana bitcoin'de yaşanan en sert düşüş oldu.
Perşembe sabah ise bitcoin tekrar 10 bin doları geçti. haftanın son günü ise yaklaşık 2000 dolar birden düştü ve 9500 dolar seviyelerine geriledi. kripto parada yaşanan bu denli yükseliş ve düşüş, tüm dikkatleri bitcoin çevirdi.
Nedir bu bitcoin?
2009 yılından ortaya çıkan ve her geçen gün popülaritesini arttıran bitcoin, şimdilik yönlendirilemeyen bir güç olarak karşımıza çıkıyor. merkezi olmayan bu güç, doğal olarak finans piyasalarını, büyük bankerleri ve global ölçekli bankaları korkutuyor.
Çünkü bitcoin herhangi bir kuruma, ülkeye ya da kişiye bağlı değil!bitcoin tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağı.
Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabiliyor. transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydediliyor.
Bu kayıt ve mutabakat sistemine blockchain adı veriliyor. bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi bitcoin(btc) olarak adlandırılıyor.
Bitcoin’in sahibi ve merkezi kim?
Satoshi nakamoto tarafından yaratıldığı söyleniyor ancak kimsenin e-posta teknolojisine sahip olmadığı gibi hiçbir kimse ya da kurum da bitcoin ağına sahip değil. temsilcilik, franchise vb. bir oluşum bulunmuyor.
Bitcoin bir şirket ya da kurum değil; açık bir teknoloji ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir ya da iştirak edebilir.
Bitcoin’in fiyatını kim belirliyor?
Bitcoin’in değeri bağımsız borsalar üzerinde tamamen arz talep ilişkisi ile belirleniyor. alıcı ve satıcıların emirlerini birbiri ile eşleştiren borsalar, kullanıcıların yaptığı işlemleri fiyat ve piyasa bilgileri olarak yayınlıyorlar.
Farklı bitcoin borsaları birbirine ya da bir merkeze bağlı değil. her borsa üzerinde bitcoin fiyatı bağımsız olarak oluşuyor. kullanıcıların yaptığı arbitraj işlemleri fiyatın borsalarda birbirine yakın gitmesini sağlıyor.
Bitcoin güvenli midir?
Bitcoin’in temel teknolojisi açık kaynaklıdır ve herkes tarafından gözlemlenebilir. günümüze kadar binlerce bağımsız güvenlik uzmanı tarafından kontrol edilen bitcoin'in temel teknolojisi ile ilgili geçmişte oluşan problemler hızlıca giderilmiş.
Fakat unutmamak gerekir ki bitcoin halen evrimini sürdürüyor. kullanıcılar üçüncü parti bitcoin hizmet sağlayıcıları ile alış/satış, yatırım ya da transfer amaçlı çalışırken dikkatli olmalı.
Günümüze dek birçok hizmet sağlayıcısının kullanıcılarını hırsızlık, sistemlere izinsiz girişler ve doğrudan dolandırıcılık ile mağdur ettiği bilinen bir gerçek.
Bitcoin vadelilerine izin çıktı
Abd türev regülatörü, cme ve cboe'de bitcoin vadelilerinin işlem görmesine izin verme kararı aldı. cuma günü açıklanan karara göre cme, bitcoin vadelilerini 18 aralık'ta işleme açacak.
Gün içinde 8 bin ila 10 bin 300 dolar aralığında dalgalanan bitcoin, kararın açıklanmasının ardından 10 bin 400 dolara kadar çıkış gösterdi. kararla birlikte, bitcoin fiyatında yeni rekorların yaşanabileceği bekleniyor.
Fed başkan yardımcısı temkinli
Abd merkez bankası'ndaki (fed) görevine kısa süre önce başlayan başkan yardımcısı randal quarles, dijital para birimlerini eleştirdi. değeri hafta içinde 10 bin dolar eşiğini aştıktan sonra 11 bin 434 dolara kadar yükselen bitcoin'in şu an medyanın göz bebeği olmasına rağmen herhangi bir dayanağı bulunmadığını vurgulayan quarles, "dijital para birimleri, diğer varlıklar tarafından desteklenmiyor, asli değerleri yok, denetlenen bankaların sorumluluğunda değiller." ifadelerini kullandı.
Quarles, bu nedenle dijital para birimlerini yeni finansal varlık olarak kabul etmenin zor olduğuna dikkati çekerek, kullanımlarının artmasının finansal istikrar açısından önemli riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulundu.