31.01.2023-14:44 (Son Güncelleme:31.01.2023-17:43)

Bireysel kredi kartı harcamalarında rekor! Uzmanlar aşırı borçlanma uyarısında bulundu

Son zamanlarda tüketiciler kredi kartı harcamalarına hız verdi. Merkez Bankası açıkladığı verilerde 4 haftalık ortalama harcamaların 100 milyar lirayı aştığını belirtti. BDKK verileri ise bireysel kredi kartı payının yaklaşık yüzde 30’a dayandığını ortaya koydu. Uzmanlar borçlanmanın bu hızla devam etmesi durumunda tüketicinin aşırı borçlanacağına dikkat çekti.

Türkiye’de son dönemde tüketici kredilerinde yaşanan artışın yanı sıra banka ve kredi kartı harcamaları rekor kırmıştı. Merkez Bankası’nın paylaştığı verilere göre banka ve kredi kartı harcamalarının 4 haftalık ortalaması 100 milyar 85 milyon 182 bin liraya dayandı. Yıllık oranda artış ise yüzde 150’yi aştı.

Türkiye’de son dönemde tüketici kredilerinde yaşanan hızlı artışın yanı sıra banka ve kredi kartı harcamaları da rekor kırdı. Merkez Bankası verilerine göre banka ve kredi kartı harcamaları 4 haftalık ortalamada 100 milyar 85 milyon 182 bin liraya yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre ise artış yüzde 123,78 olarak kaydedildi.


Uzmanlar Merkez Bankası’nın politika faizi indirimleriyle kredi kartlarına getirilen faiz sınırının tüketiciler için borçlanmanın cazip hale geldiğini dile getirerek herhangi bir faiz politikası değişiminde ise hanehalkı borçluluğunun ve bunun iç talebe etkisinin ağır olacağına dikkat çekti.

Tüketici kredileri içindeki payı yüzde 30’a dayandı

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, BDKK verileri ise bireysek kredi kartı harcamalarının yükselişte olduğunu gözler önüne seriyor. Verilere göre 20 Ocak haftasının bireysel olarak kredi kartı harcamaları stok seviyesi 460,6 milyar liraya çıktı ve bu geçen yılın aynı haftasına göre artış da Ağustos 2022 başından itibaren hız kazanmış durumda. Aralık 2022'ye gelindiğinde ise bireysel kredi kartı harcamaları stok miktarında yıllık artış yüzde 100'ü aştı. Bu artış aynı zamanda bireysel kredi kartı harcamalarının hem tüketici kredileri içinde hem de toplam krediler içindeki payını da hızla yükseltti.


Geçen yıl 21 Ocak 2022 haftasında bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tüketici kredileri içindeki payı yüzde 21 seviyesinde bulunuyordu. Bu yıl 20 Ocak haftasına gelindiğinde bu hay yüzde 29,41'e yükseldi ve bir yılda neredeyse 9 puanlık artış yaşandı. Yani paydaki artış yüzde 40 seviyesinde oldu.

Toplam krediler içinde bireysel kredi kartlarının payı da yükseldi. Geçen yıl 21 Ocak haftasında bireysel kredi kartı stokunun toplam kredi stoku içindeki payı yüzde 4,17 seviyesinde bulunuyordu. Bu yıl 20 Ocak haftasında ise bu pay yüzde 5,97 ile yüzde 6’ya ulaştı. Yani toplam krediler içindeki payında yüzde 43,2’lik artış oldu.

"Aynı hızla artarsa tüketici aşırı borçlu olur"

Bankacılık uzmanları tüketicilerin kredi kartı faizindeki üst limitin geldiği noktayı ve bu seviyelerden borçlanmayı optimal değerlendirdiklerini dile getirerek asgari ücret zammı sonrası yükselen kredi kartı limitleriyle birlikte bu taraftan harcama yapmanın oldukça avantajlı duruma geldiğini belirtti. Kredi kartını kullanmanın daha kolay olduğunu ve tüketicilerin artık kredi kartlarını kredili alışveriş şeklinde kullanmaya başladıklarını söyleyen bankacılık uzmanı, düşük faiz ve yüksek enflasyon beklentisinde taksitli alışveriş imkanının tüketicileri cezbettiğini dile getirdi. Bankacılık uzmanı enflasyondan korunmak için tüketicilerin ihtiyaçlarını öne çektiğini kaydederek şu an hanehalkı borçluluk seviyeleri çok yüksek olmasa da bu hızla borçlanma devam ettiğinde hanehalkının aşırı borçlu hale geleceğine dikkat çekti.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr