26.03.2020-17:48 (Son Güncelleme:24.01.2022-12:30)

Birebir mi Bire Bir mi, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Birebir’ de onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, ayrı mı bitişik mi, içinde ‘birebir’ geçen cümleler neler?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "birebir"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "birebir" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “bire bir” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “birebir” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Etkisi kesin olan”

“İstenildiği gibi, uygun.”


ÖRNEK CÜMLELER

- Fikrince, güya bu koku göğüs darlığına birebirmiş. (Sermet Muhtar Alus)

- Bana kalırsa, şu dünyada resmiyle birebir örtüşen pek az yer vardır. (Jerome K. Jerome)

- İşlerin hiç de istediğimiz gibi gitmediğini görmenin, başımıza her gelenin benzer, birebir aynı kökene sahip olduğunu anlamanın tekdüzeliği. (Alvaro Mutis)

- Sokaktaki gerçekleri de birebir kaleme almıyorum. Oradan edindiğim sayılarla buraya gelip denklem kuruyorum. (Küçük İskender)

- Toplantı odası, cinayet masasında şimdiye dek sayısız saatini geçirdiği toplantı odasının birebir aynısıydı. (Jo Nesbo)

Haber365
bilgi@haber365.com.tr