03.08.2020-14:58 (Son Güncelleme:03.08.2020-14:50)

Bir Günde 127 Kez Kalbi Durdu

İzmir’de kalbinde ritim bozukluğu olan bir hastanın kalbine bir gün içerisinde 127 defa şok uygulandı. Hastaya 3 boyutlu radyofrekans ablasyon tedavisi uygulanarak tedavisi gerçekleşti. Bu tedavi yöntemi sonucunda hasta tekrar sağlığına kavuştu.

İzmir'in Konak ilçesinde yaşayan ve bir çocuk annesi 33 yaşındaki Zeynep Tekeliler, geçtiğimiz hafta rahatsızlanarak yakınları tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi Acil Servisi'ne götürüldü.

Yapılan tetkikler sonucunda kalbinde ritim bozukluğu olduğu ortaya çıkan genç hasta, yoğun bakım servisinde takip altında tutulmaya başlandı.

BİR GÜNDE 127 KEZ KALBİ DURDU

Kalbinde meydana gelen ölümcül ritim bozukluğundan dolayı kalbi bir günde 127 kez duran hastaya şok tedavisi uygulandı.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Evren Özcan tarafından acil ameliyat kararı verilmesinin ardından hastaya açık kalp ameliyatına ihtiyaç duyulmadan, kasıktan uygulanan 3 boyutlu radyofrekans ablasyonu yöntemi ile tedavi uygulandı.

Kalp ritmi normale dönen Tekeliler, yoğun bakım servisinden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu ile çıktı.

‘BİR GÜN İÇERİSİNDE KALBİM SÜREKLİ DURDU’

Zeynep Tekeliler, kalbinde yaşadığı ritim bozukluğundan dolayı çok zor günler geçirdiğini, yakınları tarafından hastaneye getirildiğini bile hatırlamadığını söyledi.

Bir daha 4 yaşındaki çocuğunu görememekten çok korktuğunu aktaran Tekeliler, ‘Yoğun bakımda geçen süre beni çok korkuttu. Bir gün içinde kalbim sürekli durdu. Doktorlar şok cihazıyla beni yaşatmaya çalıştı. Yakınlarım benim yeniden ayağa kalkabileceğimi mucize olarak görüyordu ama doktorum Emin Bey yaptığı ameliyatla beni yeniden ayağa kaldırmayı başardı. Çocuğuma sarılmayı çok özledim. İnşallah taburcu olduktan sonra ona kavuşacağım’ diye konuştu.

‘NABZI DAKİKADA 300'Ü BULUYORDU’

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Evren Özcan ise ritim bozukluğunun, sık görülen bir kalp hastalığı olduğunu ve hatta kimi zaman ölümle sonuçlandığını aktardı.

Hastaların sağlığına kavuşması için zamana karşı mücadele verdiklerini belirten Özcan, ‘Hastamızın nabzı dakikada 300'ü buluyor, bu da kalbinin durmasına neden oluyordu. Ventriküler fibrilasyon adını verdiğimiz bu ritim bozukluklarında acil olarak şok tedavisi ile kalp ritmini normale döndürmekteyiz. Fakat genç yaşına rağmen Zeynep Hanım'ın ritim bozukluğu çok dirençliydi. Hastamızın kalbi bir günde 127 kere durdu. Arka arkaya uygulanan şoklar nedeniyle göğsünde yanıklar oluştu’ dedi.

‘RADYOFREKANS ABLASYON TEDAVİSİ UYGULANDI’

Riskli ameliyatın 4,5 saat sürdüğünü belirten Özcan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Hastamızın kasık damarlarından kateter ile girilerek kalp içerisindeki ritim bozukluğu odakları radyofrekans ablasyon tedavisiyle yakıldı. Böylece ölümcül ritim bozukluğu sonlandı ve hastanın ritmi normale döndü. İşlem sırasında kalp biyopsisi de alarak hastamızda genç yaşta ölümcül ritim bozukluğuna neden olan nadir bir kalp hastalığının tanısını koyduk ve tedavisine başladık. Ardından hastamızın kalbine hayatını tehlikeye sokacak bir problem ortaya çıktığında şok vererek ritmi düzene sokan şok pili taktık. Bu tür kompleks operasyonları hemen her gün uygulamamıza rağmen hastamızın çok genç olması tüm ekibi duygusal olarak etkiledi."

RİTİM BOZUKLUĞU NEDENLERİ

Kalp ritim bozukluğu, kalbin çalışması sırasında ileri gelen bozukluklardır. Peki, kalp ritim bozukluğu nedenleri nelerdir? İşte detaylar...

Kalp ritim bozukluğunun nedenleri arasında stres, anksiyete, depresyon, kansızlık, vitaminsizlik, uykusuzluk, yorgunluk, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kafein tüketimi, daha önceden kalp krizi geçirilmiş olması, doğuştan kalp hastalıkları veya sonradan oluşan kalp rahatsızları bulunmaktadır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr