Aşı tedarikinin hızlanması ve milyonlarca insana aşı hakkı verilmesi ile birlikte pek çok kişi Sinovac ve Biontech aşılarını araştırmaya başlamış durumda. Özellikle de yan etkisinin fazla olmasına rağmen koruyuculuğunun daha fazla olduğu ifade edilen Biontech aşısı için araştırmalar bir yandan büyük bir hızla sürüyor. İki doz arası sürenin ne kadar olması ile ilgili tartışmalar da sürerken, tüm detayları sizin için haberimizde derledik.
BİONTECH İKİNCİ DOZ NE ZAMAN OLUNMALI?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in görüşmesinde, İngiltere'de yapılan bilimsel araştırmalar masaya yatırıldı. 12 hafta sonra yapılan BioNTech 2. doz aşılarının 3 - 4 ve 6 - 8 hafta sonra yapılan aşılamadan daha güçlü bağışıklık sağlamış olduğu vurgusu yapıldı.
Bu bağlam içerisinde Haziran ayında ülkemize gelen BioNTech aşıları için 2.doz randevularının 12 hafta sonrasına verileceği ifade edildi. Daha öncesinde BioNTech 2. doz aşı randevularını 6 - 8 hafta sonrasına alanların randevularının aynı şekilde geçerli olacağı da öğrenildi.
Bununla birlikte aşılama öncesinde imzalanan ve bir nüshası da aşı olan kişide kalan onay formunda, BioNTech aşısı ikinci dozunun 28 gün sonra yapılacağı ifade ediliyor.
BİONTECH’İN YAN ETKİSİ VAR MI?
Uzmanlar BioNTech aşısının en sık görülen yan etkilerini 'Aşı yerinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı, ateş yapabiliyor. Çok ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık' sözleri ile birlikte ifade ediyor.
SİNOVAC BİONTECH FARKI NEDİR?
Geleneksel aşılar içerisinde enfeksiyona sebep olan virüsler, zayıflatılarak ya da etkisizleştirilerek vücuda enjekte ediliyor. Bu şekilde vücut, kendisine zarar veremeyecek bir hale gelen virüse karşı bağışıklık kazanmayı öğreniyor.
Yaşanan bu duruma inaktif aşı ifadesi deniliyor ve bu teknik de Sinovac aşısının temelini oluşturuyor.
mRNA tabanlı olan aşılarda ise virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan mRNA zincirinden kritik bir parça vücuda enjekte ediliyor.
Viral vektör aşılarında ise yine gen teknolojisinden faydalanarak, virüsün taşımış olduğu genetik materyalin bir kısmı, başka bir virüs içine yerleştiriliyor ve bunun neticesinde de vücuda aktarılıyor.
BioNTech ve Moderna aşıları RNA tabanlı, Sputnik V ile Oxford/Astrazeneca aşıları da viral vektör tabanlı aşılardır.