09.08.2024-10:42 (Son Güncelleme:09.08.2024-10:42)

Binlerce firma emekliler için kolları sıvadı: Yüzde 50’ye varan indirimler yapılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin ekonomik refahını iyileştirmek amacıyla binlerce firma ile sözleşme imzaladı. Yapılan anlaşmalarla birlikte çok sayıda sektörde emeklilere yüzde 10-50 arasında indirimler uygulanacak. Detaylar haberimizde…

Milyonlarca emeklinin enflasyona karşı ezdirilmemesi için yapılan maaş zammı sonrasında günlük hayattaki ihtiyaçları için yeni ve önemli bir adım atıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2024 yılının "Emekliler Yılı" olarak ilan edilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere yönelik çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda SGK, Türkiye genelinde 30 büyükşehirde yaklaşık 3 bin 350 işletme ile emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla özel indirim protokolleri imzaladı.

Yüzde 50’ye varan indirim

Türkiye Gazetesi’nin yer verdiği habere göre; İl müdürlükleri aracılığıyla hayata geçirilen bu protokoller; marketlerden restoranlara, konaklamadan ulaşıma, akaryakıttan sağlığa, berberden kuaföre, giyimden medikale, mobilyadan turizme, otomotivden sigortaya, hırdavattan züccaciyeye, veterinerden kitabevine, eğitimden terziye, tiyatrodan sinemaya kadar birçok alanda yüzde 50’ye varan indirimler sunuyor.

Bu indirimli hizmetler ve anlaşmalı işletmelerin listesi "Emekliler.gov.tr" adresinden duyuruluyor ve sürekli güncelleniyor. İzmir, 1.410 işletme ile en fazla anlaşma yapılan şehir olarak öne çıkarken, Ankara 553 işletme ile ikinci sırada, Kocaeli 253 işletme ile üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul'da 43, Bursa’da ise sadece bir işletme bulunuyor. Diğer büyükşehirlerde de emeklilere yönelik indirim sunan işletmeler bulunuyor.


Özel fiyatlar sunan firmaların sayısı artıyor

Emekliler Yılı kapsamında emeklilere yönelik indirimler sunan kurum ve kuruluşların sayısı her geçen gün artıyor. İndirimler arasında tamir-tadilat işçilik ücretlerinden, özel paketlere ve çeşitli hediyelere kadar geniş bir yelpaze yer alıyor. Düğün salonlarında emekli çocuklarına indirim sağlayan yerler, gelinlik ve damatlık alımlarında özel fiyatlar sunan firmalar da mevcut. Bazı şehirlerde emeklilere ucuz konaklama imkânları sağlanırken, akaryakıt alımlarında litre başı indirimler de sunuluyor.

PTT ve bankalar gibi kuruluşlar da emeklilere özel paketler sunuyor. PTT, emeklilere özel bir iletişim paketi oluştururken, kargo ve konaklama hizmetlerinde de indirimler sağlıyor. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlar, emeklilere bir ay boyunca ücretsiz konaklama imkânı sunarken, bazı bankalar emeklilere özel kredi kartları ile indirim ve avantajlar sunuyor.

41 üniversite ile protokol imzalandı

Emeklilere yönelik bir diğer önemli gelişme ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan iş birliği kapsamında, "Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma" temelli 3. Yaş Üniversiteleri projesinin yaygınlaştırılması oldu. 41 üniversite ile imzalanan protokollerle, emeklilere hayat boyu öğrenme fırsatları sunulacak.

SGK’nın emeklilere yönelik indirim ve kampanyaların duyurulduğu sitenin tıklanma sayısı 7,5 milyonu aştı. Ayrıca, Emekli Danışmanı Uygulaması ile günlük ortalama 5 bin emekliye hizmet veriliyor. SGK merkez birimleri ve il müdürlüklerinde kurulan emekli masaları aracılığıyla, emeklilerin talepleri rehber personel tarafından hızlıca karşılanıyor.

SGK ve 16 banka arasında imzalanan iş birliği protokolü ile emekliler, özel olarak tasarlanan kartlarla giyim, sağlık, market gibi temel ihtiyaçlarda indirimlerden faydalanabilecek. Bu kartlarda "Türkiye Yüzyılı" ve "Emekliler Yılı" logoları yer alacak.

Emeklilere her türlü kolaylık sağlanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere yönelik çalışmalar hakkında, "Türkiye Yüzyılı’nın kıymetli emektarlarına her türlü kolaylığı sağlayacak, desteklerimizi sürdüreceğiz," ifadelerini kullandı. Bakan Işıkhan, Türkiye’nin büyük ve güçlü geleceğini inşa eden emeklilere minnet ve saygılarını ifade etti.

muratcankilic@haber365.com.tr