Binbir derde deva olan altın süt, zerdeçallı süt olarak bilinmektedir. Hindistan’da tüketilen geleneksel bir içecek olan gold milk yani altın süt, ayurveda tıbbında soğuk algınlığı, öksürük ve uykusuzluğu gidermek için kullanılır. Ana maddesi zerdeçal olan bu karışımın süte verdiği altın sarısı renginden dolayı altın süt ismini almıştır. Temelde süt ve zerdeçalın buluşmasından oluşmaktadır.
ALTIN SÜTÜN FAYDALARI NELERDİR?
- Hücrelerin yenilenmesini sağlar,
- Vücuttan serbest radikallerin atılmasını sağlar,
- Cildi güzelleştirir, sivilce ve akne oluşumunu azaltır,
- Regl ağrılarını azaltır,
- Hormonların düzenli salgılanmasını sağlar,
- Beyin fonksiyonlarını güçlendirir, hafızayı sağlamlaştırır,
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar,
- Karaciğer yağlanmasının önüne geçer,
- Kandaki insülin seviyesini dengeler,
- Rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur,
- Yağ yakımını hızlandırır, tokluk hissi oluşturur,
- Kilo vermeye yardımcıdır,
- Öksürük, nezle gibi şikayetlerin kesilmesini sağlar,
- Huzursuz bağırsak, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi mide ve bağırsak sorunlarınızın çözümüne yardımcı olur,
- Vücuttaki ağrıları en aza indirir,
- Kanser tedavisinde de önemli bir rol oynar.
ALTIN SÜT NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1-2 tane karanfil
- 1 çay kaşığı öğütülmüş kakule
- 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da isteğiniz başka bir yağ
- 1 tatlı kaşığı ham bal
NASIL YAPILIR?
Tüm baharatlar bir tencerenin içerisine alın ve kısık ateşte ocağın üzerine yerleştirin. Üzerine süt ilave edin. Arada karıştırarak karışımı ısıtın. Amaç baharatların ısınarak emilimini arttırmaktır. Bu nedenle karışımı kaynatmanıza gerek yok. Buharlaşma başladığında ocağı kapatabilirsiniz. Ocağı kapattıktan sonra yağıda karışıma ekleyebilirsiniz. Eğer altın süte bal da ekleyecekseniz, karışımın biraz ılımasını bekleyin, aksi taktirde sıcaklık balı kanserojen hale getirecektir. Altın süte, bal ilave etmeyecekseniz sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz. İşte bu kadar! Afiyet olsun…