Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi anlamı ve önemi
Ramazan ayı içinde yer alan ve duaların kabul edildiği bolluk bereket olarak nitelendirilen Kadir gecesi, ezelden beri bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilir. Kuran-ı Kerim'in Peygamberimiz Hz. Muhammed aracılığı ile yeryüzüne indirilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesi, tüm İslam alemlerinde kutsal bir gece olarak değerlendirilir.
Ramazan'ın 27. gün akşamı idrak edilen Kadir Gecesi'nde ibadetler yapılır, namazlar kılınır ve bol bol dualar edilir. Peki, Kadir Gecesi'nin anlamıyla bu denli önemli olmasını sebebi nedir.
Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi anlamı ve önemi
Kadir Gecesi'nin en önemli değeri Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece yeryüzüne ve insanlığa indirilmeye başlanmasıdır. Bu mübarek gecenin feyzinden yararlanmak isteyen herkes, ya evlerinde ya da camilere giderek ibadetlerini gerçekleştirirler ve dualar ederler. Milyonlarca müslümanın birbirine kenetlenen Kadir Gecesi'nde kulların affının Allah tarafından kabul edildiğine inanılır.
İslam'ın en faziletli ve en ihtişamlı gecelerinden biri olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde islamiyet güneşinin Kuran-ı Kerim meşalesiyle dünyayı aydınlattığı bir gecedir. Kadir gecesinde melekler yeryüzlerine inerler ve bereket ile rahmet dağıtırlar. Kadir Gecesi'nde şeytanın müslümanlara kötülük yapmaya gücü yetemez. Kadir Gecesi gündüz oruç tutmak, gece ibadetler edip namazlar kılarak dualar etmek bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilir.
Kadir Gecesi adını Kuran-ı Kerimde yer alan Kadir Suresi'nden almış ve Peygamber efendimiz de (S.A.S) bu geceyi kim Kadir gecesini faziletine inanarak geçirse Cenâb-ı Allah'tan muükafaatını alır demiştir. Kadir, eski dilde 'azamet' ve 'şeref' anlamına gelir. Kur’an’ı Kerim'in Kadir gecesi yeryüzüne ve insanlığa indirdiği ve bu nedenle bu gecenin en hayırlı aylardan biri olduğu Bakara suresinin 185. ayetinde bildirilmiştir.
Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler
Kuran-ı kerim okunmalı ve okuyanlar da dinlenilmelidir.
Kaza namazı olanlar kaza namazlarını, kaza namazı olmayanlar nafile namazlarını kılmalıdır.
Namaz kıldıktan ve Kuran-ı Kerim okumasından sonra dua ve niyazlar edilmelidir.
Peygamber efendimize salâtü selamlar getirilmeli, ondan şefaat ümit ederek ümmetinden olma şuuru iletilmelidir.
Kadir Gecesi'nde küs olan herkes birbiriyle barışmalı ve helalleşmelidir.
Samimi niyetlerle yapılan günahlardan tövbeler edilmeli, geceyi bir arınma gecesi olarak istifade edilmelidir.
Kadir Gecesi ayeti:
Kadir suresi, Kur'an-ı Kerim'in 97. suresi olmasının yanı sıra, bu özel geceden bahseden ayetlerin yer aldığı sure.
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur."
Yüce Allah, herkese farklı zamanlarda sayısız fırsatlar sunar. Bu fırsatları ve aynı zamanda sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Yüce Allah, kullarından daha fazla cömerttir ve o hazinesiyle cömertliği ve keremiyle herkesi bağışlar ve başkalarıyla kıyaslamaz. Maddi ve manevi nimetleri kime ne kadar vereceğini sadece o bilir.
Kadir gecesini herkes hayatı için bir fırsat bilmeli manen bin aydan daha hayırlı bir gece olarak kabul dilen seksen yıldan fazla hasıl olacak bir insan ömrüne bedel olacak olan bu geceden, gerektiği şekilde istifade edilmelidir. İnsanların özüne dönmeleri, gaflet içinde geçen günleri sorgulamaları, kendileriyle hesaplaşmalı ve güzel davranışlarımızı artırıp kötü davranışlardan uzaklaşarak kalplerdeki manevi kirlerden temizlenmek gerekir.