01.07.2020-09:01 (Son Güncelleme:26.01.2022-14:28)

Bilir Kişi mi Bilirkişi mi, Nasıl Yazılır?

Türkçede birden fazla sözcüğün bir araya gelip oluşturduğu yeni kelime ya da kelime öbeklerinin nasıl yazıldığını sıkça karıştırabiliyoruz. Bu kelimelerden biri de "bilirkişi"dir. Peki kelimenin doğru yazılışı nedir? Ayrı mı yazılır bitişik mi?

Dilimizde en sık yapılan hatalardan biri de birleşik yazılması gereken kelimelerin ayrı, ayrı yazılması gereken kelimelerin birleşik yazılmasıdır.

Bu temel sorunu ortadan kaldırmak amacıyla bol bol kitap okumalı, kelimelerin nasıl yazıldığı konusunda arada kaldığımız zamanlarda da Türk Dil Kurumu’nun sitesinden sorgulama yaparak doğrusunu öğrenip ona göre kullanmalıyız.

Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "bilirkişi"dir.

Sosyal medyada paylaşım yaparken veya mesajlaşırken "bilirkişi" kelimesi çok sık olarak yanlış yazılmaktadır.

Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, "bilirkişi" olarak yazıldığı ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen "bilir kişi" yazımı imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "bilirkişi"dir.


TDK SÖZLÜK ANLAMI

Bilirkişinin TDK sözlük anlamları şu şekildedir:

- Belirli bir konudan iyi anlayan ve bir anlaşmazlığı çözümlemek için kendisine başvurulan kimse, uzman, ehlihibre, ehlivukuf, eksper.

- Çözümlenmesi özel veya bilimsel bilgiye dayanan konularda oyuna veya düşüncesine başvurulan kimse, ehlihibre, ehlivukuf.

ÖRNEK CÜMLELER

- Kendileri anlaşamadıklarından bir bilirkişiye başvurmuşlar.

- Bilirkişiye başvurmazsan işin sonu kötüye çıkar, buna emin ol.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr