Bilim Kurulu Üyesinden Açıklama: ‘Herkes Aşılanmadıkça Maske Çıkarmak Yok’
Koronavirüsle mücadele kapsamında aşı uygulamaları devam ederken hemen herkes maskeleri çıkaracağımız tarihi merak eder oldu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, önlemlerin gevşetilmemesi, herkes aşılanmadıkça maske takılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.
Koronavirüsle mücadele hız kesmeden tüm dünyada devam ediyor. Türkiye’de aşılama çalışmaları da sürüyor. Şu ana kadar aşı olan kişi sayısı 2.5 milyonu geçerken, toplumsal hareketliliğin önüne geçilmesi için sokağa çıkma kısıtlamaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat tarihinde köy okullarının açılacağını bildirirken, 1 Mart tarihinden itibaren ise, 8. ve 12. sınıflar ile bazı kademelerin de ders başı yapacağını açıkladı. Gelişmeler normalleşme ile ilgili soruları da beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mutasyona uğrayan koronavirüs, aşı ve önlemleri hakkında açıklamalar yaptı.
‘MEVCUT ÖNLEMLERİ GEVŞETMEMEYİ ÖNERİYORUZ’
Salgın hakkında değerlendirmeler yapan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘Türkiye’de 30-40 binli rakamları görmüştük Kasım ortalarında o döneme göre karşılaştırdığımızda bir kontrolden söz edebiliriz. Şu an 7-8 bin gibi bir vaka bandındayız, açıkçası 5 binlere düşmüşken buralara gelmek bizi biraz kaygılandırıyor. Kaygılanmamızın nedeni sadece rakamlara bakarak değil, biliyorsunuz bir de bu varyant meselesi var. Özellikle varyant 1 dediğimiz bulaşıcılık özelliği yüksek olan hatta hastalandırdığı kişilerde de ölüm oranının daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar çıkan varyant bizleri kaygılandırıyor. Çünkü eğer bu varyant yüzünden bu iş artıyorsa önümüzdeki süreçte mevcut önlemlerle bu varyantı kontrol altına almamız pek mümkün olamıyor. O nedenle biraz kaygılanıyoruz ve mevcut önlemleri gevşetmemeyi öneriyoruz herkese’ ifadelerini kullandı.
MASKELERİ ÇIKARMAK İÇİN HERKESİN ALIŞANMASI GEREKİYOR
Türkiye’de aşılama sürecinin iyi bir şekilde ilerlediğinden bahseden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘Şu ana kadar 2.5 milyon aşı yapıldı ciddi bir istenmeyen etkisinin olmadığını görmüş olduk. Tabi ki uzun dönem sonuçları takip edilecek beklenen; uzun dönem sonuçlarının da bununla benzer olacağı yönünde. Hastalığın neden olduğu şeyler o kadar kötü ki, aşı çok kabul edilebilir durumda kalıyor. Aşının neden olduğu herhangi bir ölüm yok şu ana kadar. Ama Korona virüsün dünyadaki ölüm sayısını herkes çok iyi biliyor. Aşının virüse karşı korunması için her iki dozunun yapılmış olması gerekiyor. Yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmesi gerekiyor. Aşı özellikle sizi ağır hastalığa karşı koruyor, hastaneye yatmanızı engelliyor ama virüsü alıp boğazınızdan saçmanıza engel olamıyor. Sizin çevrenizde herkes aşılanmadığı müddetçe maskenizi çıkartma şansınız yok. Bütün toplum aşılanmamışsa kimse maskesini çıkaramaz. Çünkü diğerlerine bulaştırabilir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda varyant 1 dediğimiz ve dünyada en çok korkulan, ölüm ihtimali yüksek olan varyant için bu aşılar etkili görünüyor. Varyant 2 ve 3 bir miktar aşının sağladığı bağışıklığı azaltıyor, ama yüzde yüz değil. Aşının bulunması bilim dünyasının son yıllardaki en büyük başarısıdır. Aşı şu andaki en büyük ümidimiz ama önümüzdeki yılı kurtarmak için en büyük ümidimiz, bu yılı kurtarmak için değil. Bu yılı kurtarmak için elimizde olan şey mesafemiz, maskemiz ve hijyen’ dedi.
OKULLARIN AÇILMASI İÇİN KURALLARA UYULMALI
Köy okullarında 15 Şubat tarihinden itibaren eğitime başlanılmasını konusuna da değinen Yavuz, ‘Köy okullarında uzaktan eğitime ulaşamadıkları için çok ciddi bir sorun var. Covid-19 kadar büyük bir sorun olarak değerlendirmek lazım. O bölgelerde insan sayısı çok fazla olmadığı için enfeksiyonun kontrolü de çok daha rahat yapılıyor. Büyükşehirlerden önce köy okullarını açmak daha akıllıca. Süreçleri yönetirken mevcut duruma göre karar değişiklikleri tabii ki olabilir. Okulları açabilmek için de mevcut önlemlere harfiyen uymamız çok kritik, çünkü okulları açmak çok önemli. Çocuklar açısından Covid-19 hastalığının sonuçları istenmeyen etkileri çok da fazla değil. Sıkıntı, çocukların hastalanıp büyüklere bulaştırması, Dolayısıyla biz büyükleri ne kadar aşılayabilirsek okulların açılması da o kadar kolay olacak. Erişkinlerin aşılanması çok kritik şu anda’ diye konuştu.