22.07.2022-14:15 (Son Güncelleme:22.07.2022-14:15)

Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir projeye imza atıldı! Uzayda yer çekimi projesi başlatıldı

Uzaydaki yerçekimi sorununu ortadan kaldırmak için herkesi şaşırtan bir proje üzerinde çalışılıyor. Bilim kurgu filmlerini aratmayan proje çalışmaları başlarken uzayda yer çekimi oluşturulmak amaçlanıyor.

NASA'nın Artemis görevi kapsamında 2024 yılına kadar Ay’a ve Mars'a astronot gönderme planları yapılıyor. Fakat Ay’da ve Mars'ta atmosfer bulunmaması ve yerçekiminin olmaması bu planın önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak isteyen bilim insanları bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Dünyaya göre oldukça zayıf bir yer çekimine sahip olan Ay’da Dünya’nın altıda biri, Mars'ta ise üçte biri oranında yer çekimi bulunmaktadır. Uzaya astronot göndermeden önce yerçekiminin nasıl sağlanacağı ve sağlıklarını nasıl korunacağı hakkında araştırmalar devam ediyor.

Yerçekimi projesi çalışmaları başladı

Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar ve Japon inşaat şirketi Kajima, Ay’da ve Mars'ta yapay bir yerçekimi oluşturmak için yaşam tesisleri geliştirme ve inşaat etme planlarını açıkladı. Luna Glass ve Mars Glass adını verdikleri tesislerdeki yapının boyutu herkesi şaşırttı. 450 metreden daha uzun devasa bir oyuk koni şeklinde yapılacak proje için çalışmalar başlatıldı.


İnşa edilecek projede koni döndükçe merkezkaç kuvveti ile içlerindeki her şeyi iç duvarları doğru itecek. Araştırmacılar, dönme hızını tam olarak elde ederek (20 saniyede bir dönüş), bu merkezkaç kuvvetini Dünya üzerindeki yer çekimi kuvvetiyle eşleştirebileceklerini söylüyor.

Konu içerisinde bulunan insanlar daha sonra dünya yüzeyinde olduğu gibi iç duvarlarda yürüyebilecekler. Yapılan açıklama doğrultusunda araştırmacıların 2050 yılına kadar Ay’da Luna Glass'ın bir prototipinin inşa edilmesini hedeflediğini söyledi.Bununla birlikte her iki şirket içinde planlamaların en az 100 yıl süreceği aktarıldı.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr