08.01.2024-09:28 (Son Güncelleme:08.01.2024-17:45)

Bilim insanlarından kritik uyarı: Ay’ın sömürülmesi geri dönülemez hasarlara neden olabilir

Bilim insanları, birçok şirket tarafından gerçekleştirilen Ay yolculukları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yapılan uyarılara göre gelecekte şirketler arasındaki mücadelelerin Ay’ın yok olmasına sebep olacağı belirtilirken bunun önüne geçilmesi için uluslararası anlaşmaların yapılması gerekiyor. İşte ayrıntılar…

Space X’in sahibi Elon Musk başta olmak üzere pek çok şirket gelecek yıllarda Ay yolculukları konusunda çetin bir rekabet içine girdi. Ancak bilim insanlarının uyarılarına göre bu durum Ay’ın düşüncesizce sömürülmesine ve Dünya’da geri dönülemez hasarlar oluşmasına sebep olabilir.

TRT Haber'in Guardian, Independent'e dayandırdığı habere göre, seyahatlerin hemen hemen hepsinin ana amacı, Ay’daki değerli kaynakların gün yüzüne çıkarılarak orayı yaşanabilir bir yer haline getirmek. Fakat bu amaç uğruna Ay’da yapılacak plansız çalışmalar, gelecek yıllardaki uzay gözlemlerini ve Dünya’yı etkileyen yer çekimi dalgalarına zarar verebilir.

Bugün alacağımız kararlar geleceği belirleyecek

Konuyla ilgili Guardian'a konuşan Harvard Astrofizik Merkezi'nden Martin Elvis, "Bu konu acil hale geldi. Şimdi harekete geçmemiz gerekiyor. Çünkü bugün alacağımız kararlar, Ay'a gelecekte nasıl davranacağımızı belirleyecek" ifadelerini kullandı.

Arizona Üniversitesi'nden Richard Green ise, "Ay üslerini engellemeye çalışmıyoruz. Ama orada az sayıda umut vaadeden alan var ve bunlardan bazıları bilimsel olarak inanılmaz değerli. Madenlerimizi ve üslerimizi nereye inşa edeceğimize çok ama çok dikkat etmeliyiz" dedi.


Birleşmiş Milletler konuyla ilgili toplanıyor

Astronomi alanındaki donanımlı bilim insanları tarafından kurulan Uluslararası Astronomi Birliği, bu ay içinde konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler ile bir araya gelecek.

Görüşmelerde 1967 tarihli Dış Uzay Anlaşması dışında Dünya dışındaki topraklarla ilgili düzenleyici bir mevzuatın hazırlanması ele alınacak.

1967 tarihli Dış Uzay Anlaşması, ülkelerin gökyüzündeki herhangi bir kara parçasında toprak hakkı iddia etmesini engelliyor ancak anlaşmada uzay madenciliği ve kaynakların istismar edilmesine ilişkin bir ifade bulunmuyor.

Green, "Ay'da milyarlarca yıl önce oluşmuş birkaç derin krater keşfedildi. Bu kraterlere gün ışığı hiç değmedi ve bu nedenle inanılmaz derecede soğuklar. Bu durum da onları bilimsel olarak çok değerli yapıyor" diye konuştu.

Ay’ı korumak için uluslararası sözleşmeler şart

ABD’li bilim insanları tarafından gündeme getirilen sözleşme kriterlerinde Ay’da bulunan buz kraterlerinin korunması ve sürekli olarak soğuk tutulması gibi detaylar yer alıyor.

Hemen harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Green, ‘’Buradaki sorun BM anlaşmalarında değişiklik yapmanın çok uzun sürmesi. Bu yüzden harekete geçeceksek hemen geçmeliyiz ve Ay'ın benzersiz bilimsel özelliklerinin düşüncesiz sömürüyle yok olmamasını uluslararası sözleşmelerle garanti altına almalıyız" dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr