29.01.2022-11:31 (Son Güncelleme:29.01.2022-11:35)

Bilim Dünyasını Harekete Geçirdi: Bu Gezegende Bir Yıl Sadece 16 Saat Sürüyor!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya'dan binlerce ışık yılı uzaklıkta 'TOI-2109b' adlı gezegen keşfetti. Yeni gezegende bir yılın yalnızca 16 saat sürdüğü ve en sıcak ikinci gezegen olduğu açıklandı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 'sıcak Jüpiterler' olarak adlandırılan yeni bir gezegen keşfetti. 'TOI-2180 b' adı verilen gezegen Dünya'dan 379 ışık yılı uzaklıkta ve gezegenimizden 105 kat daha yoğun olduğu açıklandı. Astronomi dünyasını harekete geçiren bu keşif bir de kara delik düşüncesi yarattı.

1 YIL YALNIZCA 16 SAAT SÜRÜYOR

Özel bir sitede yer alan habere göre; Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve amatör gökbilimciler geçtiğimiz zamanlarda 'TOI-2180 b' adı verilen Jüpiter büyüklüğünde yeni bir gezegen bulundu. Bu gezegenin Dünya'dan 379 ışık yılı uzaklıkta ve gezegenimizden 105 kat daha yoğun olduğu açıklandı.


EN SICAK İKİNCİ GEZEGEN

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) da 'TOI-2109 b' adı verilen, Dünya'dan binlerce ışık yılı uzaklıkta bir gezegenin keşfedildiğini, 'sıcak Jüpiterler' olarak adlandırılan kategoriye ait olduğu belirtilen bu yeni gezegende bir yılın yalnızca 16 saat sürdüğünü ve en sıcak ikinci gezegen olduğunu açıklamıştı.


UZAYDA BİR CİSİM 18 DAKİKADA BİR SİNYAL GÖNDERİYOR

Astronomi dünyasının dikkatini çeken bu gelişmelere bir de kara delik eklendi. Hubble isminde bir uzay teleskobu, Henize 2-10 isimli cüce galaksinin kalbindeki bir kara deliğin yıldız yutmak yerine yıldız yarattığını uzun uğraşlar sonucu açıkladı. Tüm bunların yanında Avustralyalı bilim insanlarının, uzaydaki bir cismin her 18 dakikada bir Dünya'ya sinyal gönderdiğini açıklaması büyük bir şaşkınlık yarattı. Yeni keşfedilen 'TOI-2180 b' ve 'TOI-2109 b' adlı ötegezegenlerin özelliklerinin ilk bakışta incelendiğinde yaşama elverişlilik açısından umut verici olmadıklarının anlaşıldığını vurgulayan Doç. Dr. Özdarcan, "TOI-2109 b' ötegezegeninin durumu Güneş'e Merkür'den çok daha yakında bulunan bir Jüpiter gibi hayal edilebilir. Bu gezegende bir yılın, bizim zaman tanımımıza göre 16 saat sürmesi şaşırtıcı görünse de çok daha şaşırtıcı ötegezegenler keşfedilmiştir" diye konuştu.

BU KEŞİFLER KRİTİK ÖNEME SAHİP

2011 yılında keşfedilen ve Jüpiter'in 35 katı kütleye sahip 'YZ LMi b' adlı ötegezegeninin, yıldızının etrafında yarım saatten daha kısa sürede bir tur attığını hatırlatan Doç. Dr. Özdarcan, 'Öte yandan 'YZ LMi b' ötegezegeninde yaşayan bir canlı varsa bu canlı için bir yıl, bizim zaman sistemimize göre yarım saatten daha kısa sürmektedir' açıklamalarında bulunuldu.

Yeni ötegezegen keşiflerinin artık sıradanlaşsa da bir yıldızın ya da çoklu yıldız sisteminin etrafında gezegenlerin nasıl oluşabileceği ile ilgili önemli ipuçları barındırdığı için bilimsel olarak çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdarcan, 'Bu keşifler Güneş sistemindeki gezegenlerin oluşum ve yaşam hikâyelerini net olarak ortaya koymak konusunda kritik bir öneme sahiptir' açıklamalarında bulundu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr