29.03.2022-12:02 (Son Güncelleme:29.03.2022-12:02)

Bilgisayarda çalışırken gözlerinizi nasıl korursunuz?

Bilgisayarda uzun süreli çalışma sırasında gözler gerekli gevşeme aşamalarına sahip değildir. Akomodatif kaslar sürekli gergindir. Bu da bazı göz hastalıklarına neden olabilir. Peki bilgisayar kullanırken gözlerimizi nasıl korumalıyız? İşte detaylar…

Yüksek teknoloji çağında, bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan vazgeçmek kimsenin aklına gelmezdi. Bununla birlikte, birçok kullanıcı bu tekniğin sağlığa zararlı olduğundan korkmaktadır. Bilgisayar cihazlarının kullanımının gözlere zarar verip vermediğini ve buna nasıl karşı koyacağımızı anladık.

Göz doktoru Daria Baryshnikova, en moden bilgisayar geliştirmelerinin bile zararlı etkilere karşı tam koruma sağlamadığını belirtiyor. Baryshnikova, "İstatistiklere göre, dünyadaki kullanıcıların yaklaşık %70'i 90'lı yıllarda tanımlanan bilgisayar görsel sendromundan muzdarip” diyor.

Bilgisayara uzun süre bakmanın göze verdiği zararlar nelerdir?

Göz doktoruna göre, bilgisayarda uzun süreli çalışma sırasında gözler gerekli gevşeme aşamalarına sahip değildir. Akomodatif kaslar sürekli gergindir. Doktor, bunun çalışma kapasitesinde azalmaya, ayrıca bulanık görmeye, bakışları yakından uzak nesnelere aktarırken odaklanmada güçlüklere ve gözlerde kızarıklığa yol açtığını belirtiyor. Yanma, lakrimasyon ve yabancı cisim hissinin eşlik ettiği kuru göz sendromu da ortaya çıkar. Ek olarak, kullanıcılar gözlerini hareket ettirirken çift görme görebilir ve ağrı yaşayabilir.

Erişkinlerde bu tür fenomenler er ya da geç ortadan kalkarsa, o zaman çocuklarda monitörün önünde uzun süreli çalışma, görme organının oluşumu devam ettiği için geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir. Sonuç, baş ağrılarının yanı sıra miyopinin (miyopi) ilerlemesi olabilir.

Başka bir göz doktoruna göre ise, araştırma verileri daha büyük öğrencilerin yarısından fazlasının bilgisayarla çalışırken göz yorgunluğundan şikâyet ettiğini gösteriyor. Çocuklar ve ergenler için görsel çalışma normlarına odaklanarak bilgisayarda sürekli oturma süresini sınırlamak gerekir.

"1'den 5'e kadar olan öğrencilere 10-15 dakika kesintisiz çalışma izni verilir. 6-9. sınıfa kadar olan öğrenciler için - 20-25 dakika. 10. ve 11. sınıftaki öğrenciler için 30 dakika sürekli çalışmaya izin verilir” diyor göz doktorları.

Yetişkinler ise bilgisayarda bir saat çalışabilir, ardından gözlerin dinlenmesi gerekir. Daria Baryshnikova ayrıca bilgisayarların tamamen reddedilmesinin mümkün olduğu bir günü ayırmanızı önerir.

Göz yorgunluğuna karşı hangi egzersizleri yapılmalı?

Uzman Daria Baryshnikova, tüm kullanıcılara molalar sırasında göz yorgunluğunu hafifletmeye ve yerel kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan göz egzersizleri yapmalarını tavsiye ediyor. Ve her iki saatte bir boyun kaslarını gevşetmek için egzersizler öneriyor.

Oftalmolog (yani göz uzmanlığının bir alt uzmanlık bilimdalı) Lindsley Hardy ise şunları söylüyor:

"Tanımlanmış ve doğrulanmış kuru göz sendromu durumunda, göz yüzeyinin daha iyi nemlendirilmesi için koruyucu içermeyen gözyaşı ikamelerinin kullanılması gerekir. Görme üzerindeki yükü azaltmak için uzman, monitörün kol uzunluğunda (en az 50 santimetre) tutulmasını öneririz.


Bilgisayan monitörünün ayarı nasıl olmalı?

"Monitör üst kenarı göz hizasında veya 15 cm'den düşük olmamalıdır. Kişisel bilgisayarın yansıma önleyici kaplaması olmalıdır. Ekranın dış aydınlatması 100-250’lik olmalıdır. Aydınlatması kötü yapılmış bir ortamda çalışamazsınız.”

Uzmanlar, daha fazla göz yorgunluğuna neden oldukları için küçük monitörlerin terk edilmesini tavsiye ediyor ve mavi rengin olumsuz etkisini azaltan "göz koruma" modunun kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Uzmana göre bir ekrandan okurken beyaz zemin üzerine siyah metin en iyi seçenek olarak kabul ediliyor.

Daria Baryshnikova, yetişkinlerin bir göz doktoru tarafından yıllık rutin muayeneden geçmelerinin tavsiye edildiği konusunda uyarıyor ve baş ağrısı ortaya çıktığında ve ayrıca sık sık yanıp sönüyorsa, gözlerini ovuyorsa veya bir veya iki gözünü kısıyorsa, çocuk derhal bir uzmana götürülmelidir diyor.

Göz doktoru Antonida Maikova'ya göre kendinizi ve çocuklarınızı bilgisayar teknolojisinin kullanımıyla sınırlamamalısınız, ancak teknoloji ile iletişimi doğru ve güvenli hale getirmek önemlidir. Uzman, görme bozukluğu sorununun öncelikle moden insanların yaşam tarzındaki bir değişiklikle ilişkili olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, doktora göre, bilgisayarlar ve gadget'lar çağında, hem yetişkinler hem de çocuklar nadiren yürüyüşe çıkarlar ve monitörlerin önünde zaman geçirmeyi tercih ederler.

Göz doktoru Maikova, "Gün ışığı eksikliğinin miyopi gelişimini tetiklediği kanıtlanmıştır. Doğal ışık, göz küresinin doğru büyümesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve hızlı sıçramalarını önler" diyor.

Monitör ayarları nasıl yapılmalıdır?

Antonida Maikova, sürekli bilgisayar ve alet kullanan yetişkinlerde ve çocuklarda görme yeteneğinin bozulabileceğini dışlamaz. Ancak uzmana göre bu, aynı zamanda okurken, ödev yaparken, çizim yaparken, el sanatlarında - kısacası, herhangi bir aktivite sırasında gözlere yakın bir mesafede kullanmanız gerektiğinde de olur. Uzman,

"Bilgisayarda çalışmayı bırakıp çocukların ellerinden aletleri alırsak bu sorunu çözmez. Sokakta, temiz havada günlük yürüyüşler yapmak gerekir" diyen Dr. Antonida Maikova, bilgisayar faaliyetlerine zarar vermemek için, her şeyden önce işyerini uygun şekilde organize etmenizi önerilir” diyor.

Antonida Maikova, bilgisayarın gözlerden 50-70 santimetre uzaklıkta olması gerektiğini, tablet ve telefonun ise görme organından en az 30 santimetre uzağa yerleştirilebileceğini vurguluyor. Ayrıca doktora göre, bir şeyi gözlerden kısa bir mesafede tutmanız gereken herhangi bir iş yaparken 30 santimetrelik bir mesafeye uyulmalıdır.

Göz doktorları iki yaşından küçük çocukların bilgisayar ve tablet kullanmaları önermiyorlar kesinlikle. İki ile beş yaş arasındaki çocuklara günde bir saatten fazla olmamak üzere bu tür bir faaliyete izin verilebilir. Altı yaş ve üzeri çocuklar için ise günde bir saatter daha fazla olamaz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr