01.09.2021-17:33 (Son Güncelleme:03.09.2021-15:11)

Bilgisayar Mühendisi Teknolojiyi Tarlaya Taşıdı!

Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan ve şu an e-ticaret şirketinde bilgisayar mühendisi olarak çalışan Cihan Saymaz, Safranbolu'ya yerleşerek boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safran üretimine başladı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan ve şu an e-ticaret şirketinde bilgisayar mühendisi olarak çalışan Cihan Saymaz, memleketi Safranbolu’ya yerleşerek boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan safran üretimine başladı. Saymaz, yaptığı açıklamasında ''Bu yıl yaklaşık 2-3 kilogram arasında safran üretimi bekliyoruz. Bugünkü değeri şu an için kilosu 50 bin TL civarında'' ifade etti.


TEKNOLOJİ MERKEZLİ TARIM

Teknoloji merkezli olarak tarım yapmaya çalıştığını anlatan Cihan Saymaz, ''Geleneksel yöntemlerle yapılan tarımın çok verimli olmadığını gördük. Teknolojiyi kullanarak tarım yapmak istedik. Burada hava istasyonumuz var, yapay zeka destekli kamera sistemlerimiz var.Bunları kullanarak teknolojiyi merkeze alarak tarım yapmaya çalışıyoruz. Havadaki nemi, hava sıcaklığını, toprağın nemini ve sıcaklığını 24 saat boyunca izleyebiliyoruz ve geçmişe yönelik bunların takibini de yapabiliyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu veriler biriktikçe analizimizi yapıp ne zaman sulamalıyız, ne zaman toplamalıyız, ne zaman hasat yapabiliriz, bunların hepsini kontrol edebiliyor olacağız. Bu da bildiğimiz kadarıyla Safranbolu yöresinde kullanılan bir sistem değil. Bu hava istasyonu sistemini yurt dışından getirdik. 24 saat boyunca da kontrol ediyoruz toprağı ve safranları. Bu sistemin maliyeti ortalama 10-12 bin TL oldu bizim için ama önümüzdeki dönemde sadece bakım maliyeti olacak'' şeklinde konuşmalarını sürdürdü.


KİLOSU 50 BİN LİRA DEĞERİNDE

Bu yıl için 2-3 kilo safran elde etmeyi planlayan Saymaz, ''Bu safran tarlası 5 dönümlük büyüklüğe sahip. 3 dönümüne safran ektik. Gelecek yıllarda buradan çıkacak olan soğanlarla alanı büyütmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz aslında burada 20 dönüme kadar çıkabilmek. Çünkü safran soğanı 3 yılda bir 5-6 katı kadar soğan verebilen bir soğan türü. Bu 3 dönüm yerden önümüzdeki yıl 15 dönüme kadar safran soğanı elde edebileceğiz. Bu yıl yaklaşık 2-3 kilogram arasında safran üretimi bekliyoruz. Bugünkü değeri şu an için kilosu 50 bin TL civarında'' ifadelerini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr