eslenme uzmanları, stres ve iş yoğunluğunun yanısıra mega kentlerde yaşamın getirdiği mental ve beyin yorgunluğunun üstesinden gelebilmek için çeşitli önerilerde bulunuyor. Bu önerilerin bir kısmı yine şehir hayatının getirdiği yoğunluktan dolayı gerçekleştirilebilmeleri oldukça zordur. Bazı öneriler ise hayatın normal akışkanlığı içinde uygulanabilir durumdalar.
Uygulanabilir bir formül de Rus beslenme uzmanı Yevgeny Arzamastsev’den geldi. Arzamastsev, beş gıdayı önererek insanların beyin yorgunluğunu atlatabileceklerini söylüyor.
Arzamastsev, insanın beyin hücrelerini beslemesi için her gün bir tane yumurta sarısını yemeyi tavsiye ediyor. Yumurta sarısının faydaları ile ilgili Türk ve İslam tıbbı tarihinde oldukça yoğun bilgiler bulunmaktadır. Özellikle İbni Sina ve el Beyruni’nin yumurta ile ilgili araştırmaları hala günümüz tıbbı tarafından kabul edilip yöntemleri bire bir uygulanmaktadır.
Batılı tıp uzmanları da beyin hücrelerini "beslemek" için günde bir yumurta sarısı yemeyi tavsiye ediyorlar.
Yumurta sarısında hangi maddeler var?
Yumurta sarısı, kolin adı verilen çok miktarda bir madde içerir. Yağ yakımını ve yağlardan elde edilen faydalı bileşenlerin tüm hücrelere transferini aktive eder. Buna beyin hücreleri dahildir. Özellikle beyin hücrelerini harekete geçirme konusunda değer gıdalardan daha etkin olduğu tespit edilmiştir. Ve eğer beyin hücrelerimiz yeterince iyi beslenirse, o zaman daha az yorgunluk hissederiz.
Sığır karaciğerinin beyin zerindeki etkisi nedir?
Yumurta sarısı üzerine araştırma yapan tıp uzmanlarına göre sığır karaciğeri de beynin aktif kalmasına yardımcı olacak. Doktor Yohanna Laintsey’in açıkladığı gibi, beyin hücrelerine oksijen erişimini iyileştirmeye yardımcı olan B12 vitamini, folik asit ve demir içerir. Herhangi bir hücrede ne kadar fazla oksijen varsa, o kadar iyi çalışır.
B vitaminin çok rahat bulunduğu bir diğer ürün ise tüm tahıllı ekmeklerdir. Tahıl ekmeklerinin buğdaylarının işlenmeden direk un haline getirileni faydalıdır. İşlenen bütün tahıl unları insan sağlığının bir numaralı düşmanıdır. Buna dikkat etmek gerekir. Fabrika ürünü undan yapılan bütün ekmekler besleyicilikten daha fazla insan sağlığının bir numaralı düşmanlarındandır. Diğer düşmanlar ise kızartılmış yağ ve aşırı tuzdur.
Diğer yandan Dr. Arzamastsev, "Tam tahıllar, B vitaminleri de dahil olmak üzere birçok vitamin depolar. Sinirsel bağlantılar ve metabolik süreçler için önemlidirler. Metabolik süreçler ne kadar iyi olursa, beyin o kadar fazla enerji alır, bu nedenle B vitaminlerinin kullanımı bizi sakinleştirir ve fazla bilgiye karşı bağışık hale getirir " diyerek yeniden dikkatleri işlenmemiş saf tahıl ununa çekiyor.
Chia tohumu faydaları nedir?
Chia tohumları beyin hücreleri için de faydalıdır. Oldukça fazla miktarda omega-3 yağ asidi içerirler. Uzmanlar, bunları günlük olarak, günde yaklaşık 7-10 gram kullanmanın daha iyi olduğunu söyledi.
Aslında beyin hücreleri yağlardan oluşur ve omega-3 yağ asitleri sinirsel bağlantıların iletkenliğini iyileştirebilir ve damarlarımızın işleyişini iyileştirebilir, yani beynimizdeki herhangi bir hücreye besin sağlayan bileşenlerdir.
Kabak çekirdeğinin beyne faydası var mı?
Kabak çekirdeği de yiyebilirsiniz. Çinko açısından son derece zengindirler. Beyin hücrelerimiz de dahil olmak üzere tüm hücreleri herhangi bir aktif zararlı faktörden koruyan yeterince güçlü bir antioksidandır. Ayrıca çinko, beyin hücrelerinde yeni amino asit bağlarını korumanızı ve sentezlemenizi sağlayan mükemmel bir maddedir.
Bazı beslenme uzmanları ise yalnızca bilgi yorgunluğunu artırabileceği ve sağlığa faydalı bileşenler içermediği için tatlı yemeyi önermez.
Daha önce, başka bir beslenme uzmanı olan ve endokrinolog Viktor Zhilyaev söyledi yağlı et, süt ürünleri, hem de işlenmiş gıdalar ve şeker yeme depresyon riskini arttırdığı gösterilmiştir. Bu bağlamda, uzman Akdeniz tarzı yemek yemeyi ve sebzeleri, meyveleri, otları, kuruyemişleri ve deniz ürünlerini tercih etmeyi tavsiye ediyor.