29.04.2020-14:57 (Son Güncelleme:22.01.2022-17:38)

Bihaber Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Bihaber’ de onlardan biri. Peki, bihaber mi bir haber mi, bitişik mi ayrı mı, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘bihaber’ geçen cümleler neler?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "bihaber"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "bihaber" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik ve “r” harfi olmadan yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “bir haber” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “bihaber” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Farsça ve Arapçadan gelen kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Habersiz”

“Habersiz bir biçimde”


ÖRNEK CÜMLELER

- Kimisi maişet derdine düşmüş / Rahattan bihaber (Cahit Sıtkı Tarancı)

- Hoyratça ayrılan yolları, birbirlerinden tamamen bihaber kat ettikleri gençlik dönemlerinin ardından, Cemal'in beklenmedik dönüşüyle yeniden kesişivermişti. (Elif Şafak)

- Bizi bağladığından bihaber olduğumuz bir yasanın bağlayıcılığını anlamak talihsiz bir keşiftir. (Henry David Thoreau)

- En kendinden emin gününde ne denli cahil olduğundan bihaber. (Aldous Huxley)

- Mesela yalnız erkek olsaydım, bugün beni zorlayan ve harap eden bu eylemlerin birçoğundan bihaber olacaktım. (Mehmet Rauf)

- İnsan sahip olduğu şeylerden bihaber, açgözlü bir mahluk. (Franz Kafka)

Haber365
bilgi@haber365.com.tr