31.03.2020-17:49 (Son Güncelleme:07.08.2021-09:51)

Beyninizi Güçlendirmenin Pratik Yolu

Vücudun dengesini sağlayan beyin, gün içinde doğru saatlerde performansını artırıp zihin sağlığını dengeliyor. Bizde merak edenler için beyinin aktif çalıştığı saatleri haberimizde bir araya getirdik.

Tüm dengemizi sağlayan ve yaşamsal fonksiyonları yönlendiren beynin, günlük bir çalışma saati vardır. Bu verimi artıra biyolojik saate göre yaşamak sizi zinde tutarken, stresti hayatınızdan uzaklaştırmaya yardımcı olacak. Peki beynin verimli olduğu saatler neler? Gelin beraber bakalım…

GÜN İÇİNDE BEYNİN EN VERİMLİ ÇALIŞTIĞI SAATLER

Beynin biyolojik saatine dikkat edilmesinin, zihin sağlığı için oldukça önemli olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, beyni verimli kullanmak isteyenler için önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Performansı artan ve stresten uzaklaşan bir beyin beraberinde mutlu bir yaşam getirir diyen Uludüz, beyin için faydalı geçecek bir gün planını sizin için paylaştı.

Sabah

-Hiç sabah neden esnediğinizi merak ettiğiniz oldu mu? Bu durum aslında beyne oksijen akışını artırır ve beyin klaslarının uyanmasını sağlar. Sabah yoğun bir tempoya atılmadan önce muhakkak bir 10 dakika vücudunu esnetin. Gerilin, ayak uçlarınızda yükselin, ayaktayken eğilerek ayak parmaklarınıza dokunmaya çalışın. Bu beyninize oksijen akışını geliştirecektir. Ayrıca, bu anı olumlu ve pozitif düşünme için kullanın, bugün içinde stresle baş etmenizi kolaylaştıracaktır.

-Uyandınız ama kendinizi hala mahmur hissediyorsanız ilk yapmanız gereken kahve içmek değil tam aksine tüm gece susuz kalan vücudunuzu ihtiyacını karşılamak için bolca su içmektir.

-Düzenli spor yapanlar bilir, sabah aç karna egzersiz yapmak yağ yakmanın en iyi yoludur. Ancak bu egzersizler sizi yormayacak hafif egzersizler olmalıdır. Egzersiz süresi boyunca harcayacağınız endorfin hormonu stresi azaltmak ve iyi ruh halini artırmak için harikadır.

-Günün en önemli öğünü olarak adlandırılan kahvaltı sofralarınızda olmazsa olmazlar arasında, yumurta, menemen, süt ürünleri, kuruyemiş, tam tahıllar ve meyveler gibi yiyecekler olmalı. Bu öğünde hamur işi gibi ya da kan şekerinizin dengesini bozacak şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı.

-Gün içinde yapmanız gereken en stresli işi sabah saatlerinde ele almalısınız. Beynin en aktif olduğu saat aralığı sabah 9 ile 12 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın. Mesela işe 9'da başlıyorsanız, halledeceğiniz ilk iş, günün en zor ve stresli işi olsun.

Öğlen

-Öğle yemekleri vücudun gün içinde size sinyal vermesidir. Bu öğünde vitamin ve mineral ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Daha salata ağırlıklı ya da doymam diyorsanız yanında ızgara tavuk, hindi, fasulye, mercimek veya tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz.

-Öğle yemeği sonrası meydana gelebilecek bir rehaveti önlemek için yürüyüş yapabilir, yediklerinizi sindirmek için vücudunuza destek olabilirsiniz.

-Hemen hemen herkes öğle ve akşam yemeği arasında bir atıştırmalığa ihtiyaç duyar. Meyve, yoğurt, kuruyemiş, çok ufak miktar bitter çikolata, kuruyemiş beyninizi aktif tutacak atıştırmalıklardır.

-Sabahları odak noktanız en güçlü haldeyken, bir araştırma 12:00-16:00 arasında daha yaratıcı fikirler üretilebildiğini keşfetti. Bu yüzden, karar almaları sabaha, fikir bulmayı öğleden sonraya bırakın.

-Ve en önemlisi mesainiz bittikten sonra iş geride bırakın ve kendi özgün alanınızda keyifli vakit geçirin.

Akşam

-International Journal of Cancer'da yayınlanan bir araştırma, gece geç saatlerde yenilen yemeklerin vücutta iltihaplanmaya neden olabildiğini, bunun da prostat ve meme kanserleriyle bağlantılı olabileceğini, yemek ve uyku arasında en az üç saat bırakmanın hastalık riskini azaltabileceğini söylüyor. Bu yüzden akşam yemeğini 19.00'dan geçe bırakmayın.

-Araştırmalar, yemeğine çorba ile başlayan insanların genel olarak daha az yemek yediğini gösteriyor. Az yağlı et sulu, sebzeli bir çorba harikadır. Bunun yanında balık ve zeytinyağlılar gibi Omega-3 bakımından zengin bir akşam yemeği hazırlayın.

-Televizyon izlemeyi, akıllı telefonlarınızda vakit öldürmeyi bırakın. Mavi ekranlar, uyku kalitenizi bozar ve beyninizi stresle yükler. Ancak, teknolojiden uzak bir akşam geçirip bu zamanı yeni bir hobi edinmek, sevdiğiniz bir dili öğrenmek gibi durumlar için kullanın. Yatmadan hemen önce öğrenilen bilgiler daha uzun süre saklanıyor, çünkü bu bilgiler, uyurken beyninizde pekiştirilir.

Uyku

-Her gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin; yetersiz uyku, kilo alımı, diyabet ve yüksek tansiyonun yanı sıra ertesi gün daha yorgun, huysuz ve iştahlı olmanıza neden olur. Yatmadan kısa bir süre önce bir bardak daha su için, rahatlamak için ılık bir banyo yapabilir veya yatakta kitap okuyarak sakinleşebilirsiniz. Yatak odanızdaki sıcaklık en fazla 23 derece olmalıdır. Karanlıkta uyuyun. Vücudu tamir eden derin gece uykusundan faydalanmak için en iyi yatağa gitme saati gece 10.30'dur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr