Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin
Beyninizi tüketen besinler, sağlıklı beslenme, sağlıksız yiyecekler, beyin sağlığını olumsuz etkileyen besinler galerimizde.
Beyin sağlığını olumsuz etkileyen 15 besin
Yiyecekleri yerken 'kilo aldırır mı?' soruları sorulurken, ihmal edilen bir konu olarak o yiyeceğin vücudun diğer organlarına faydaları ve zararları.
beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekleri sizler için derledik...
Soya sosu
Suşinizde biraz soya kullanmanız büyük bir şey gibi görünmeyebilir, ancak bir yemek kaşığı günde önerilen tuz alımının yaklaşık yüzde 40'ına sahiptir! yakın zamandaki bir nöroloji çalışmasına göre; çoğu zaman çok fazla tuz ve sodyumla paketlenmiş soya sosu gibi gıdaların tüketilmesiyle hipertansiyon ortaya çıkabilir. odaklanma sorunu, organizasyon becerilerinde ve hafızada sorunlar meydana gelebilir.
İşlenmiş proteinler
Proteinler kas yapıcıdır. et ise en yüksek kalitede ve en zengin protein kaynağıdır. ancak sosis, salam, sucuk ve benzeri gıdalar gibi işlenmiş proteinlerden uzak durulmalıdır.
Şeker ve şeker ürünleri
Uzun süreli şeker kullanımı nörolojik problemlere sebep olur. ayrıca hafızayı da zayıflattığı tespit edilmiştir. öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğrattığı da ifade edilmektedir. bu sebeple şekerden uzak durmak gerekir.
Kızartılan yiyecekler
Bütün işlenmiş yiyecekler kimyasallar, katkı maddeleri, yapay tatlandırıcılar ve koruyucular içerir. bunlar hem çocuklarda hem yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına yol açar.
Kızarmış veya işlenmiş gıdalar beyin sinirlerini zedeler. bazı yağlar ise diğerlerine göre daha zararlıdır. doğadaki en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ise ayçiçek yağı olduğu tespit edilmiştir.
İşlenmiş veya önceden pişirilmiş gıdalar
Tıpkı kızarmış gıdalar gibi işlenmiş gıdalar da merkezi sinir sistemine zarar verir. bu da dejeneratif beyin bozukluğuna yol açar. ileriki yaşlarda alzheimer'a neden olur.
Antrikot
beyin sağlığını olumsuz etkileyen yiyecekleri sizler için derledik...
Çok tuzlu gıdalar
Tuzun kalbe zarar verdiğini herkes bilir. bilinmeyen şey ise tuzun içindeki yoğun sodyum beyne de zararlıdır ve düşünme yeteneğini zayıflatır. zekayı da gerilettiği ispat edilmiştir.
Tahıllar
Tahılların hepsi beyin fonksiyonlarına zarar verir. ancak bunun tek istisnası yüzde 100 tam kepekli tahıllardır. eğer çok tahıl tüketirseniz bu hızlı yaşlanmanıza da yol açacaktır.
Fast food
Yakın zamanda montreal üniversitesi'nde yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin beynin kimyasını değiştirdiğini ortaya koymuştur. bu da depresyon ve anksiyete sorunlarına yol açmaktadır.
Fast food ürünlerinin içindeki katkı maddelerinin öğrenme bozukluğu, motivasyon eksikliği ve hafıza zayıflığına da yol açtığı kanıtlanmıştır.
Konserve ton balığı
Amerikan kalp derneği, haftada en az iki kez ton balığı gibi yağlı balık yemeyi öneriyor. bu önerilere sadık kalıp, kalbinize ve beyninize iyilik yapıyorsunuz.
Ancak, konserve kutuda satılan ton balıklarının yarar değil zarar verdiği belirtiliyor. ağır metallerin tüketilmesi bilişsel gerilemeye neden olabilir. bu yüzden güvenliğiniz için alabalık gibi balıklar tüketebilirsiniz.
Dondurma
Yarım kase vanilyalı dondurmada 10 gram doymuş yağ ve 19 gram şeker bulunuyor. birçok çalışma, doymuş yağ ve şekerden zengin diyetlerin bilişsel becerileri ve sözel belleği azalttığı gösterilmiştir. uzmanlar, dondurma yerine, yaban mersini veya çilekle birlikte yoğurt yiyebileceğinizi söylüyor.
Donut
Donut temel olarak beyniniz için en tehlikeli iki maddeden oluşur: şeker ve doymuş yağ. orta ölçekli bir donut 12 gramdan fazla şeker ve 7 gram doymuş yağa sahiptir. bunların ikisi de bilişsel işlevi azaltır. daha sağlıklı olmak için bu tür tatlılardan uzak durmalısınız.